Vilniaus pasienio rinktinei atvėrus duris vasarai sugužėjo daugiau nei 600 interesantų

Birželio 4-iąją Vilniaus pasienio rinktinėje vyko pasieniečio profesiją pristatantys atvirų durų renginiai.

Plačiai atvėrus Vilniaus pasienio rinktinės duris, dalyvaujant prezidentės remiamame projekte „Atverk duris vasarai“, skatinant jaunimo užimtumą, pilietiškumą ir siekiant reprezentuoti pasieniečio profesiją, pirmą kartą Vilniaus pasienio rinktinės istorijoje dalyvauti renginyje užsiregistravo daugiau nei 600 jaunuolių. Daugiausia svečių atvyko iš Vilniaus rajono, taip pat iš Šalčininkų rajono bei Vilniaus miesto – pavieniai, ekskursijomis iš mokyklų, Karo akademijos, stovyklų, kai kurie su tėveliais.

Atvirų durų šventė prasidėjo Vilniaus pasienio rinktinės vado Virgilijaus Raugalės sveikinimu ir raginimu rinktis pasieniečio profesiją. Vadas džiaugėsi matydamas tokį didelį būrį susidomėjusių pasieniečio specialybe vaikų ir vylėsi, kad ateityje jie papildys mūsų pareigūnų gretas. Linkėjo geros nuotaikos ir gražaus renginio.

Vilniaus pasienio rinktinės bendruomenės pareigūnė susirinkusiems svečiams pristatė programą ir kvietė nepraleisti įspūdingų prevencinių pareigūnų pasirodymų, kuriuos komentavo.

Pirmieji įtariamųjų kontrabandininkų sulaikymą emitavo Vilniaus pasienio rinktinės Specialiosios paskirties komandos pareigūnai drauge su kinologais.

Pasirodymas priminė spektaklį arba ištrauką iš filmo, tačiau bendruomenės pareigūnė akcentavo, jog tai reali, tik atkurta situacija iš pareigūnų tarnybos. Susirinkusiems buvo paaiškinta kodėl valstybė draudžia kontrabandą, kokią žalą daro finansiniai nusikaltimai mūsų gyventojų kokybei ir kodėl reikalingas ir svarbus pasieniečių darbas Tėvynės ir mūsų visų labui.

Pasirodymo metu galima buvo matyti profesionalius pasieniečių veiksmus, greitą reakciją ir žaibišką įtariamų pažeidėjų sulaikymą. Šie pareigūnai po pasirodymo rekomendavo nepažeisti įstatymų, paaiškino dalyvavimo nusikalstamose veikose pasekmes ir kvietė geriau rinktis pasieniečio profesiją.

Antrieji pasirodė kinologai su tarnybiniais šunimis. Kinologai parodė viską nuo žaismingo bendrojo tarnybinio šuns paklusnumo iki daikto paieškos ir tikrai nejuokingo įtariamojo sulaikymo.

Nors karšta saulė kvietė į pavėsį, vaikai neatplėšė akių ir stebėjo programą, kartais garsiai nusistebėdami. Po pasirodymo moksleiviai uždavinėjo klausimus, vyko diskusija apie šunų dresavimą ir priežiūrą, taip pat apie kinologo kasdienybę bei įvairius mokymus.

Netrukus 5 kartus kovinės sambo imtynių Lietuvos čempionas, daugkartinis Europos prizininkas, Europos Sąjungos vicečempionas ir kitų įvairių imtynių varžybų daugkartinis prizininkas, Vilniaus pasienio rinktinės kovinės savigynos instruktorius, Pasieniečių mokyklos Profesinių dalykų skyriaus vyresnysis specialistas Eimantas Vaikasas visiems pademonstravo tarnyboje naudojamus kovinių imtynių veiksmus.   

Tai ir metimai, ir apsigynimai nuo tiesaus, šoninio smūgių bei peilio ir, žinoma, įtariamųjų sulaikymai. Vėliau drąsiausi galėjo susigrumti su pasieniečių sambo imtynių čempionu. Tokių drąsių atsirado tik keletas, vienas iš jų Lietuvos karo akademijos kariūnas.

Ši kova virto įdomiomis grumtynėmis ant žolės be teisėjo ir sulaukė labai daug ovacijų. Pasieniečių instruktorius gyrė kariūną už gerą laikyseną, kovinį pasiruošimą, ištvermę ir siūlė patobulinus techniką dalyvauti varžybose.

Kiti kovotojai jaunesni, tačiau visi galėjo išbandyti savo jėgas, gauti iš instruktoriaus patarimų ir tikrai naudingų savigynai pamokų.

Pagal programą buvo numatytas iškilmingas Aviacijos valdybos sraigtasparnio nusileidimas ir aviacijos specialistų darbo specifikos pristatymas, bendravimas su įgula bei sraigtasparnio ekspozicija, tačiau dėl techninių kliūčių orlaivis neturėjo galimybės pakilti, todėl skrydis buvo atšauktas.

Renginio metu galima buvo susipažinti su Vilniaus pasienio rinktinėje naudojamomis įvairiomis transporto priemonėmis, technika, įranga, ginkluote ir maskuote.

Pasieniečių mokyklos atstovai pasakojo apie stojimo į Pasieniečių mokyklą galimybes, mokymosi ir gyvenimo sąlygas bei perspektyvas įgijus profesiją.

Taip pat galima buvo sužinoti apie studijų galimybes Mykolo Romerio universitete Viešojo saugumo fakultete, buvo dalinami lankstinukai su naudinga informacija besidomintiems šia specialybe.

Renginio metu viešąjį saugumą užtikrino Vilniaus pasienio rinktinės pareigūnai, o Vilniaus rajono savivaldybės dėka budėjo Greitosios medicinos pagalbos automobilis su medikais. Nors diena buvo tikrai karšta, vaikų susirinko daug, tačiau traumų ir nelaimių išvengta.

Vilniaus pasienio rinktinė svečius vaišino pasienietiška koše ir arbata. Iki jos nusidriekė ilga eilė, o tuo metu visi dalijosi įspūdžiais.

 

Išvykdami, pasisotinę ir pilni gerų emocijų, atvirų durų dienos ir projekto „Atverk duris vasarai“ dalyviai dėkojo už gražų renginį bei linkėjo sėkmės tarnyboje.

Ačiū visiems už nuotraukas ir pagalbą organizuojant renginį.

Nuotraukos Vilniaus pasienio rinktinės ir Lietuvos karo akademijos kariūnės Vytenės Dagytės