Savigynos užsiėmimai Jaunojo pasieniečio būrelio nariams

2019 m. sausio 21 dieną, vykdant pasieniečio profesijos populiarinimą bei prevencinių priemonių įgyvendinimą Adutiškio pagrindinėje mokykloje, Jaunojo pasieniečio būrelio nariams buvo suorganizuoti savigynos užsiėmimai, kuriuos vedė Adutiškio pasienio užkardos specialistas Slava Vilkoitis ir jaunesnysis specialistas Kęstutis Tarvydas.

Treniruotė prasidėjo apšilimu. Po jos pareigūnai mokė įvairių savigynos pratimų, kurių metu buvo rodoma, kaip apsiginti nuo smūgių rankomis, kaip apsisaugoti nuo smaugimo (tiek iš priekio, tiek iš nugaros) ir kaip išsilaisvinti nuo įvairių apglėbimų. Pareigūnai akcentavo, kad ginantis būtina išanalizuoti situacijos sudėtingumą ir tik tuomet priimti sprendimą, kaip elgtis. Užsiėmimų metu buvo nagrinėjami įvairūs užpuolimo atvejai, kai esi puolamas kelių asmenų, aptarta, kaip išeiti iš apsupties, kokie yra savigynos būdai. Taip pat buvo aptartos parankinės priemonės, tokios kaip rankinuko, telefono ar raktų panaudojimas ginantis.

Nemažai dėmesio buvo skirta prevencinėms priemonėms, kurios padeda išvengti užpuolimo, leidžia suvaldyti situacijas. Pavyzdžiui, norint jaustis saugiai tamsiuoju paros metu, reikėtų vengti apleistų vietovių, pastatų, net jei kelias į namus ten artimesnis. Kitas patarimas buvo kaip elgtis susidūrus su užpuoliku, kai jis reikalauja telefono. Tokiu atveju reikėtų atiduoti telefoną ir nesipriešinti, nes sveikata ir gyvybė yra brangesnės, bet taip pat stengtis įsiminti užpuolusio asmens bruožus, aprangą, kad vėliau kreipiantis pagalbos į policiją, tą asmenį galima būtų išsamiai apibūdinti.

Teksto ir nuotraukų autorė Aušra Bečelytė-Zubovienė.