Vilniaus JPB nariai prevencijos tikslais lankėsi kalėjime

Šią savaitę VSAT Vilniaus pasienio rinktinės vyresnioji specialistė Jolita Kuncaitienė kartu su Jaunojo pasieniečio būrelio nariais lankėsi Lukiškių tardymo izoliatoriuje – kalėjime.

Siekiant supažindinti jaunimą su  Vidaus reikalų sistema, viešinti ir populiarinti specialybę, atgrasyti nuo nusikalstamų veikų bei įgyvendinti prevenciją, Vilniaus pasienio rinktinės bendruomenės pareigūnė J. Kuncaitienė dirba su vaikais ir yra įsteigusi Vilniaus pasienio rinktinės ir Antakalnio gimnazijos Jaunojo pasieniečio būrelius.

Į ekskursiją su vadove atvyko Jaunojo pasieniečio būrelio nariai kartu su  Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento jaunaisiais ugniagesiais savanoriais. Įeinant pasitiko ypatingai griežta tvarka, ekskursantai viską turėjo pasilikti: mobiliuosius telefonus, kosmetiką, diržus ir t.t. Apsilankę kalėjime, jaunuoliai susipažino su pataisos įstaiga ,,iš arti”, sužinojo, kokie asmenys yra laikomi Lukiškių tardymo izoliatoriuje – kalėjime, kokios jų teisės ir pareigos ir kasdieninė dienotvarkė.

Vilniaus pasienio rinktinės Jaunojo pasieniečio būrelio nariai sužinojo apie nusikalstamų veikų pasekmes, buvo diskutuojama apie kontrabandininkų laukiamus likimus, jiems skirtas bausmes. Vaikai domėjosi nelegalios migracijos atvejais ir gresiančia atsakomybe nelegaliai kirtus sieną. Jaunuoliai iš tiesų baisėjosi griežtu režimu ir teigė, jog ,,papulti į kalėjimą ir prarasti laisvę yra turbūt baisiausia, kas žmogui gali nutikti”.

Ekskursijos metu mokiniai taip pat turėjo galimybę išvysti buvusį cerkvės, o dabar jau renginių salės pastatą, išgirsti kalėjimo istoriją, apsilankyti vienoje iš gyvenamų kamerų, pamatyti suimtųjų ir nuteistųjų pasivaikščiojimo kiemelius, įstaigos parduotuvėlę.

Dovilės Sabaliauskienės straipsnis. Parengta pagal Kalėjimo depart. informaciją.

http://www.kaldep.lt/lt/ltik/pradzia-ltik/naujienos/lankesi-jaunojo-pasieniecio-z1j1.html