JPB nariams ekskursija į kitokį gyvenimą Lukiškėse

Kovo 14 d. Vilniaus oro uosto pasienio užkardos Mickūnų gimnazijos Jaunojo pasieniečio būrelio nariams buvo organizuota pažintinė ekskursija į Lukiškių kalėjimą – izoliatorių.

Lukiškių kalėjimas – tardymo izoliatorius – viena seniausių įkalinimo įstaigų Lietuvoje. Ekskursantus pasitiko ir ekskursiją vedė Resocializacijos skyriaus specialistas Ernestas Tilera, supažindinęs su pastato architektūra ne tik išorėje, bet ir viduje.

Vos įžengę į patalpas, jaunuoliai turėjo pereiti visus formalumus, palikti visus savo asmeninius daiktus saugykloje, o kol buvo apžiūrimi kiti vaikai, stovėję eilėje susimąstę dairėsi po niūrias, storas sienas, kameras, aliarmo mygtukus, metalinius pilkus narvus, kuriuose laiką leidžia kaliniai. Ketvirtadienį vykusios ekskursijos dalyviai turėjo galimybę išvysti buvusį cerkvės (dabar jau renginių pastatą), išgirsti kalėjimo istoriją ir statistiką, pasakota ir apie prižiūrėtojų kasdienybę.

Kiek vėliau, Jaunojo pasieniečio būrelio nariai apsilankė vienoje iš kalinių gyvenamų kamerų, užsuko ir į baisiausią kalėjimo vietą – į karcerį. Bene labiausiai mokinius sudomino apsilankymas gyvenamoje kameroje. Šiuo metu, apie 7,5 kv. m. ploto kamerose gyveną po vieną, neretai ir po du kalinius. Kiekvienoje kameroje yra įrengta kabelinė televizija, o kaliniai gali užsidirbti pinigų televizoriui.

Ekskursijos pabaigoje mokiniai tradiciškai kalbėtojui uždavė daug klausimų. Jaunimas puikiai praleido laiką, o pasibaigus ekskursijai mokiniai tikrai suprato, kad yra vietų, kur laikas slenka lėtai, kur nėra nei pramogų, nei atostogų…