JPB nariai domėjosi pasieniečių veikla kontrolės punktuose

Kovo 22 d. (penktadienį) Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centro Jaunojo pasieniečio būrelio nariai (JPB) vyko susipažinti su pasieniečių, dirbančių Kybartų kelio bei geležinkelio pasienio kontrolės punktuose, tarnyba.

Pažintis su pasieniečių veikla, tikrinant kertančius valstybės sieną asmenis ir transporto priemones, prasidėjo Kybartų kelio pasienio kontrolės punkte (PKP). Specialistas Nerijus Vanagas jaunuolius supažindino su sienos stebėjimo įranga, kuri skirta stebėti Kybartų kelio PKP prieigas, punkto apsaugos zoną.

Pasienietis moksleiviams aprodė tarptautinio kelio PKP teritoriją, paaiškino, kad judant asmenims ir transporto priemonėms PKP teritorijoje būtina laikytis Kelių eismo taisyklių.

                                                            

Didžiausio susidomėjimo sulaukė širdies dūžio matuoklis, kuris skirtas pasislėpusiems asmenims aptikti.

N. Vanagas supažindino moksleivius su VSAT pareigūnų naudojama kompiuterine įranga bei prietaisais, esančiais antroje patikrinimų linijoje. Taip pat papasakojo apie dokumentų tikrinimo subtilybes bei įvardino pagrindinius suklastotų dokumentų bruožus.

             

Vėliau JPB nariai vyko į Kybartų geležinkelio PKP, kur apžiūrėjo infrastruktūrą, susipažino su pasieniečių naudojamais nešiojamais kompiuteriais, pirštų skanavimo prietaisais, pamatė kaip atrodo GPS signalą skleidžiantis įrenginys, kuris yra tvirtinamas prie tranzitinių traukinių, važiuojančių per Lietuvos Respublikos teritoriją.

Jaunuosius pasieniečius išvykos metu lydėjęs specialistas dalinosi prisiminimais ir įspūdžiais, parsivežtais iš tarptautinių misijų, pasakojo apie nelegalius migrantus, apie slėptuves, kuriose dažniausiai jie slepiasi, siekdami patekti į Europos Sąjungą bei akcentavo: „Džiaugiuosi, kad mes gyvename saugioje valstybėje”.