Jaunieji pasieniečiai susirungė viktorinoje „Ką žinome apie valstybės sienos apsaugą“

Sausio 23 d. Vilniaus pasienio rinktinė Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijoje jaunojo pasieniečio būrelių nariams organizavo viktoriną „Ką žinome apie valstybės sienos apsaugą“.

Šios viktorinos tikslas – paminėti šiais metais 100-metį pažyminčią Valstybės sienos apsaugos tarnybą bei 14-ąsias Jaunojo pasieniečių būrelio (toliau – JPB) įkūrimo metines, skatinti Vilniaus pasienio rinktinės pareigūnų ir mokyklų bendruomenių bendradarbiavimą, šviesti mokinius, populiarinti pasieniečio profesiją ir teikti informaciją apie galimybę ją įgyti, gerinti rinktinės įvaizdį, stiprinti mokyklų auklėtinių ir kitų asmenų įtraukimo į nusikalstamas veikas prevenciją, formuoti ir tęsti neformalaus vaikų švietimo tradicijas, išaiškinti geriausias moksleivių komandas bei jas apdovanoti.

Ketvirtadienio rytą į Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnaziją rinkosi ne tik šios gimnazijos moksleiviai. Į aktų salę suplūdo beveik 100 moksleivių, pasiruošusių išbandyti savo žinias viktorinoje apie valstybės sienos apsaugą. Susirungti tarpusavyje atvyko 16 Vilniaus pasienio rinktinės JPB komandų iš Ignalinos gimnazijos, Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijos, Ignalinos rajono Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos (2 komandos), Vidiškių gimnazijos, Naujojo Daugėliškio mokyklos-daugiafunkcio centro, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos, Švenčionių rajono Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos, Pabradės „Ryto“ ir „Žeimenos“ gimnazijų, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos Adutiškio vidurinio ugdymo skyriaus, Visagino „Atgimimo“ gimnazijos, Visagino „Gerosios vilties“ progimnazijos, Vilniaus rajono Lavoriškių ir Mickūnų gimnazijų, Vilniaus Antakalnio gimnazijos. Kiekvieną komandą sudarė 5 JPB nariai.

Jaunuosius pasieniečius svetingai sutiko, pasveikino ir visiems sėkmės palinkėjo gimnazijos direktorė Rima Razmienė.

Vilniaus pasienio rinktinės vyresnioji specialistė (bendruomenės pareigūnė), viktorinos „Ką žinome apie valstybės sienos apsaugą“ iniciatorė, Jolanta Vaickuvienė pristatė JPB komandas ir vertinimo komisiją, supažindino su viktorinos eiga ir palinkėjo gerų rezultatų.

Viktorinos dalyviai savo žinias demonstravo keturiuose turuose.

Pirmame ture komandos turėjo atsakyti į 10 klausimų, susijusių su darbu pasienio kontrolės punkte, pareigūnų įgaliojimais, tarnyboje naudojamomis specialiosiomis priemonėmis.
Suskaičiavus komandų balus, išaiškėjo, kad daugiausiai jų šioje rungtyje surinko Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos I komanda.

Antrame ture komandoms buvo pateiktos 5 situacijos, pasitaikančios pasieniečiams vykdant tarnybą. Čia jau komandoms dėl gerų rezultatų teko pasukti galvas, tačiau maksimalų balų skaičių šiame ture pelnė 6 komandos.

Trečioji turo užduotis – „Fototuras“. Jo metu buvo demonstruojamos nuotraukos, kuriose užfiksuoti pasieniečių tarnyboje naudojami prietaisai, įranga, specialiosios priemonės, o viktorinos dalyviams reikėjo atpažinti, kokie tai daiktai ir paaiškinti, kur jie naudojami. Geriausiai šią rungtį įveikė ir maksimalų balų skaičių surinko Mickūnų gimnazijos komanda.

Ketvirtasis viktorinos turas buvo susijęs su Jaunojo pasieniečio būrelio veikla, todėl 10 šio turo klausimų komandoms buvo bene lengviausiai įveikiami. Šioje rungtyje geriausiai „pasikaustę“ buvo taip pat Mickūnų gimnazijos jaunieji pasieniečiai.

Suskaičiavus visų turų komandų balus, išaiškėjo, kad po lygiai, t. y. po 32 balus, surinko dvi – Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos I komanda ir Mickūnų gimnazijos komanda. Komisijai priėmus sprendimą, buvo organizuotas papildomas penktasis turas ir komandos turėjo atakyti į dar 4 klausimus.

Susumavus šio turo balus, išaiškėjo, kad rezultatas buvo palankus Mickūnų gimnazijos JPB komandai, kuriai atstovavo Arnoldas Balevičius (Arnold Balevič), Marcinas Gulbickis (Marcin Gulbicki), Raimondas Jurgelevičius (Raimond Jurgelevič), Gabriela Misevič ir Evelina Slavinska. Komanda surinko 34 balus ir tapo šios viktorinos nugalėtoja. Komandos sėkme džiaugėsi šio Jaunojo pasieniečių būrelio kuratorė – Vilniaus oro uosto jaunesnioji specialistė Rima Zmitrovičienė.

Antrieji liko Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos I komandai atstovavę jaunieji pasieniečiai Danielė Cvek, Aleksandra Karpenko, Nojus Matieša, Kirilas Tarasovas ir Germanas Veličko (German Veličko), pelnę 33 balus.

Na o trečiąja vieta džiaugėsi tos pačios gimnazijos II komanda, kurios sudėtyje savo žinias demonstravo Goda Čepulytė, Paula Gimbickaja, Maksimas Kaduškevičius (Maksim Kaduškevič), Miglė Kapliukaitė ir Greta Vasiljevaitė. Ši komanda surinko 26 balus.

Kartu su II ir III vietų komandomis laimėtojomis jų sėkme džiaugėsi šių būrelių vadovas Tverečiaus pasienio užkardos specialistas Andrejus Matvėjevas.

Už sėkmingą pasirodymą viktorinoje I–III vietų laimėtojai apdovanoti stikliniais trofėjais, diplomais, saldžiais kepiniais ir kitomis atminimo dovanėlėmis.

Viktorinos iniciatorė J. Vaickuvienė padėkojo visiems dalyviams, jaunojo pasieniečio būrelių vadovams, komisijos nariams, pareigūnams, prisidėjusiems prie viktorinos organizavimo, ir visi sustojo bendrai nuotraukai.

Teksto autorė Rima Maldžiūtė