Visagino „Atgimimo“ gimnazijos JPB nariai vienai parai tapo pasieniečiais

Rugsėjo 19 d., šeštadienį, Visagino „Atgimimo“ gimnazijos Jaunojo pasieniečio būrelio nariai su vadovu Andrejumi Kolga į Vilniaus pasienio rinktinės Pūškų pasienio užkardą atvyko „paragauti pasienietiškos duonos“.



Jau antrus metus iš eilės Visagino „Atgimimo“ gimnazijos Jaunojo pasieniečio būrelio vadovas A. Kolga, iš anksto suderinęs vizito datą su Pūškų užkardos vadu, su devyniais aktyviausiais būrelio nariais savaitgalį vienai parai apsigyveno užkardoje. Jų tikslas buvo susipažinti su pasieniečio profesija iš arčiau, pamatyti pasienio pareigūno kasdieninę tarnybą.

Tik atvykę į užkardą jaunieji pasieniečiai dalyvavo pamainos pareigūnų parengimo tarnybai instruktaže, buvo supažindinti su užkardos budėtojo, pamainos vyresniojo funkcijomis, budėjimo taisyklėmis. Jiems išaiškintos sargybų rūšys.

Diena buvo suplanuota detaliai, todėl iškart po instruktažo užkardos pareigūnai moksleiviams pademonstravo pasienyje naudojamą techniką, ginklus ir specialiąsias priemones. Jaunieji pasieniečiai patys ardė ir surinko ginklus, o pareigūnai juos supažindino su ginklo ir specialiųjų priemonių (elektrošokų, antrankių, dujų, guminių lazdų) naudojimo taisyklėmis. Stebėjo bepiločio orlaivio valdymą.


Susipažinę su technika ir ginkluote būrys jaunuolių išvyko prie valstybės sienos. Pasienio ruože pareigūnai jauniesiems pasieniečiams paaiškino sargybų rūšių „Patrulis“, „Slapukas“, „Pasala“ uždavinius ir funkcijas, papasakojo apie tarnybos vykdymo būdus, naudojamą ekipuotę. Vaikai sužinojo apie pėsčiąjį ir mobilų patrulį, tarnybos vykdymą pasienio vandenyse. Paplukdyti kateriu šalia užkardos tyvuliuojančiame Prūto ežere tai išbandė ir patys.



Užkardos kinologai jauniesiems pasieniečiams papasakojo apie kinologinę veiklą, tarnybinių šunų parengimą darbui ir jų dresavimo ypatumus, jų panaudojimą tarnyboje, pademonstravo parodomąją programą apie pažeidėjo sulaikymą, paklusimą šeimininkui.

Antroje dienos pusėje jaunuolių laukė savigynos užsiėmimai. Pareigūnai demonstravo pažeidėjo sulaikymo veiksmus, mokė, kaip reikia apsiginti nuo smūgių lazda, kaip išvengti užpuolimo su peiliu ir grasinimo šaunamuoju ginklu.



Vėliau moksleiviams buvo pravesti dokumentų ir daiktų patikros mokymai. Po jų suplanuotos šaudymo pratybos iš šratasvydžio ir pneumatinio šautuvo.


Vakarienės metu grupė jaunųjų pasieniečių su kartu dieną praleidusiais pasieniečiais aptarė dienos rezultatus ir ruošėsi budėjimui – sudarė budėjimo grafiką ir pasiskirstė užduotis. Atėjus miego metui, poromis kartu su pareigūnais jaunuoliai pradėjo budėjimą po 2 valandas.

Naktis neprailgo. Jaunieji pasieniečiai budėjimų metu turėjo galimybę išbandyti pasieniečių naudojamas priemones: žiūronus, naktinio matymo prietaisus, radijo ryšio, vaizdo stebėjimo priemones, su kurių panaudojimo galimybėmis buvo supažindinti dienos metu.

Išaušus rytui visas būrys Jaunojo pasieniečio būrelio narių sudalyvavo pamainos pareigūnų pakeitimo procedūroje ir padėkoję pasieniečiams išvyko į Visaginą.