Interviu su VSAT bendruomenės pareigūne Jolanta (IX)

Tęsiame interviu seriją su Jaunųjų pasieniečių bendruomenės nariais. Šįkart kviečiame susipažinti su VSAT Vilniaus pasienio rinktinės bendruomenės pareigūne Jolanta. Pasienietė šiose pareigose tarnauja daugiau nei 3,5 metų.

 

– Bendro pobūdžio įžvalgos – pastebėjimai, ką norėtumėte pasakyti apie savo darbą, JPB ir kita?

 

15 metų, atrodytų tiek ne daug, bet visi jie praleisti vidaus tarnyboje. Beveik šešeri metai VSAT, iš jų treji su puse – bendruomenės pareigūnės pareigose.

Labai gerai atsimenu tą dieną, kai po Naujųjų metų švenčių sugrįžau į darbą. Buvo eilinė diena, kaip visada įsijungiau kompiuterį, perskaičiau paros suvestinę, atvėriau vidinį Intranetą… Tikrai nesitikėjau ten pamatyti kažką ypatingą, bet akys užkliuvo už vienos antraštės, kad VSAT bus steigiamos bendruomenės pareigūnų pareigybės. Informaciją perskaičiau net kelis kartus ir nedrąsiai giliai širdyje pagalvojau, kad šis darbas – man, bet tyliai, bijodama kritikos, paklausiau nuomonės savo kabineto kolegės Ingos, ką ji mano apie tokį darbą. Tikrai nepamenu ką ji man tada pasakė, bet mano mintys apie šį darbą sukosi galvoje kaip mažo vaiko.

Kaip dabar juokauju, kad bendruomenės pareigūnės pareigybė tada buvo sukurta būtent man. Nors svarstymų, ar bandyti save naujose pareigose, buvo tikrai daug, mąsčiau, ar sugebėsiu, ar patiks, ar galėsiu bendrauti su įvairaus amžiaus, išsilavinimo žmonių auditorijomis. Pradėjus dirbti bendruomenės pareigūne man tai buvo visiškai nepažintas, naujas ir atsakingas gyvenimo etapas.

Dabar, praėjus trejiems su puse metų, galiu drąsiai atsakyti, kad pasirinkau patį geriausią darbą, kokį tik galėjau įsivaizduoti. Kiekvieną dieną vis nauji išbandymai, nauji žmonės, naujos nepažintos veiklos ir tai, tikriausiai, yra šio darbo įdomumas.

Moksleiviai – neatsiejama bendruomenės pareigūno veiklos dalis. Džiaugiuosi, kad Ignalinos regione šiuo metu sėkmingai veikia 13 Jaunojo pasieniečio būrelių. Bendras darbas su būrelių vadovais ir duoda gausius darbo vaisius. Šiais mokslo metais susidomėjusiųjų JPB veikla yra daugiau nei 260 moksleivių – Pabradės, Švenčionių, Švenčionėlių, Ignalinos, Vidiškių, Naujojo Daugėliškio, Didžiasalio, Visagino mokymo įstaigose. Moksleiviai ateina pas mus, kadangi mes jiems užtikriname sveiką, prasmingą ir turiningą laisvalaikio praleidimą, skatiname jaunimą dalyvauti socialinėje, kultūrinėje, sportinėje veikloje. Organizuodami sportinius bei kultūrinius renginius, sudarome moksleiviams sąlygas išbandyti savo fizinį bei psichologinį pasirengimą, tuo populiariname pasieniečio profesiją, ugdome jaunąją kartą, skatiname moksleivių pilietinį ugdymą ir jų užimtumą, taip pat skleidžiame gerąją patirtį. O jie, būdami su mumis ir tarp mūsų, susipažįsta su pasieniečio darbu ir žino, ko jiems reikia norint įstoti į pačią moderniausią Pasieniečių mokyklą.

Galėčiau pasakyti, kad dirbdama šį darbą sutikau begalę naujų, pačių geriausių žmonių, atradau save ten, kur dirbdama kitą darbą, tikriausiai, net nebūčiau žinojusi, jog sugebu tiek daug…

Nuotraukos – J. Vaickuvienės