Jaunojo pasieniečio būreliai VSAT veikia jau 15 metų

VSAT veikiančių Jaunojo pasieniečio būrelių (JPB) nariai, jų vadovai ir kiti pasieniečiai mini JPB 15-ąsias įkūrimo metines.

2005 m. gruodžio 21-ąją Švenčionių rajono Adutiškio vidurinėje mokykloje buvo įsteigtas pirmas JPB. Ši data įteisinta VSAT kaip būrelių sistemos sukūrimo pradžia ir nuo tol minima kaip JPB diena. Šiuo metu Lietuvoje, daugiausiai pasienio regionuose, veikia 25 tokie būreliai. Juose pasieniečių veikla aktyviai domisi daugiau kaip 450 įvairaus amžiaus mokinių.

Jaunieji pasieniečiai dalyvauja ne tik mokyklose vykstančiuose JPB užsiėmimuose, bet susipažįsta ir varžosi jungtiniuose renginiuose – sporto žaidynėse, šaudymo iš pneumatinių ginklų varžybose ir kt. Tokių renginių metu plėtojamas ne tik bendradarbiavimas tarp būrelių, bet kartu ir kitų užsiėmimų metu jaunuoliai mokomi rikiuotės, pasienio taktikos ir karinių veiksmų specifikos, taip pat yra supažindinami su kovinės savigynos elementais, įvairiais teoriniais ir praktiniais dalykais.

Neatsiejama būrelių veiklos dalis – jų narių lankymaisi VSAT padaliniuose, kur susipažįstama su pasieniečio profesija, naudojama technika, vyksta žygiai palei valstybės sieną ir pan.

VSAT yra sukurta JPB atributika, patvirtinta būrelių veiklos programa, specialiai tam parengti būrelių vadovai, tarp kurių yra nemažai pasieniečių.

2017 m. vasarą pradėjo veikti interneto svetainė www.jpb.lt, kurioje nuolat skelbiami pranešimai apie jaunųjų pasieniečių išvykas ar kitas veiklas. JPB veikla matoma ir socialiniame tinkle „Facebook“. 2018 m. gruodžio 21 d. startavo JPBLietuva paskyra, kurioje irgi galima rasti informacijos apie būrelių veiklą.

JPB archyvo nuotr.