Vasaros pradžiai pažymėti – Vilkaviškio JPB narių dviračių žygis

Šeštadienį Vilkaviškio JPB nariai, kartu su būrelio vadovu jaunesniuoju specialistu Andriumi Birštonu ir Pagėgių pasienio rinktinės bendruomenės pareigūne Kristina Minsevičiūte, dalyvavo dviračių žygyje. Šis žygis vyko Vištyčio pasienio užkardos saugomame ruože. Dviratininkai savo maršrutą pradėjo nuo Vištyčio miestelio, vėliau patrulio taku pasileido link Vištyčio akmens tai šeštas pagal dydį riedulys Lietuvoje. Apie akmenį pasakojama daug legendų. Viena jų byloja, kad ant akmens sėdėjęs velnias ir verkęs. Akmens įdubose susikaupęs vanduo – tai „velnio ašaros“, padedančios išgydyti sergantįjį. Pasak kitos legendos, velnias užpykęs norėjo sugriauti Vištyčio bažnyčią. Jis nešėsi tam didelį akmenį, bet dvyliktą valandą sugiedojęs gaidys ir jam tekę akmenį mesti. Kad nesumaišytų su kitais akmenimis, šį pažymėjęs savo pėda, bet vėliau savo užmojį pamiršęs.

Sekantis aplankytas objektas buvo pasieniečių apžvalgos bokštas. Čia norėjusieji galėjo užlipti ir apsidairyti į iš bokšto atsiveriančias apylinkes, kurios pavasarį atrodo įspūdingai. Taip pat prie bokšto esančioje aikštelėje būrelio nariai šiek tiek atsikvėpė, pasistiprino ir tęsė kelionę toliau.

 

Paskutinė žygio stotelė buvo Galkiemyje. Čia vietinis ūkininkas Robertas Mickevičius 12 ha plote įkūręs vietą, kurią neretai žmonės vadina „mažąja Šveicarija“, ir iš tiesų, tik įžengęs pro vartus pasijunti lyg būtum kitoje valstybėje. Aplink stūksantys kalnai, vandens telkiniai, pušynai, eglynai, įrengti takai ir poilsio zonos. Tiesa, įsižiūrėjus atidžiau, šioje ramybe dvelkiančioje erdvėje galima surasti ir nemažai lietuviškų elementų. Tai – stovinti trijų aukštų pilis, prie kurios durų išmūrytas skaičius „1384“. Būtent tais metais Vytautas po slaptų derybų su Jogaila sugriovė Naująjį Marienburgą ir sugrįžo į Lietuvą. Taip pat – Žalčio tiltas, didžiulis girnų akmuo bei  medinė angelo skulptūra. Šioje teritorijoje stūkso net 4 pačio ūkininko supilti piliakalniai, nuo kurių taip pat atsiveria nepakartojamas vaizdas. Dviratininkams labai patiko ši vieta, kurioje jie ne tik pailsėjo , bet ir pamatė tiek daug gražių vaizdų.
Iš čia visi patraukė Vištyčio link, kur įveikę net 29 kilometrus, dalinosi įspūdžiais ir vaišinosi šašlyku.

 

Teksto autorė – Kristina Minsevičiūtė

Nuotraukos – Andriaus Birštono