Vilniaus pasienio rinktinės Jaunojo pasieniečio būrelio vaikai lankėsi Vilniaus oro uosto pasienio užkardoje

Vakar Vilniaus pasienio rinktinės ir Antakalnio gimnazijos Jaunojo pasieniečio būrelio vaikai lankėsi Vilniaus oro uosto pasienio užkardoje.

Svečius pasitiko pats Oro uosto pasienio užkardos vadas Audrius Šantaras su kolege ir pasirūpino, kad ekskursija būtų tikrai įdomi. Pasieniečiai pademonstravo ir filmą apie oro uostą pasienio užkardą bei papasakojo jos istoriją. Buvo galima susipažinti ir su tam tikromis techninėmis ir specialiosiomis priemonėmis, kurios naudojamos tarnyboje.

Pirmiausia vaikams buvo parodytos tarnybinės patalpos. Kad į jas patektų teko praeiti Aviacijos saugumo patikrą. Čia buvo paaiškinta kur, kaip ir kodėl asmenys yra tikrinami, ką draudžiama neštis ir kodėl tai nėra saugu. Jaunuoliai aiškinosi ką reiškia  Šengeno ir ne Šengeno šalys, sužinojo apie laisvą asmenų judėjimą, sužinojo, kad iš skirtingų šalių asmenys gali būti skirtingai tikrinami.

Netrukus visi galėjo susipažinti su Vilniaus oro uostu bei su lydinčiu asmeniu pasivaikščioti po įvairias patalpas. Vaikus nustebino žinia, kad čia yra įrengtas net kino teartas, skirtas keleiviams laukiantiems skrydžio.

Kiek vėliau paaugliams buvo sudarytos sąlygos tarnybiniu transportu nuvykti iki pat lėktuvų, jiems paaiškinta kaip vykdoma palyda ir kokias funkcijas pasieniečiai turi atlikti atskridus keleiviniams bei privatiems lėktuvams, taip pat besiruošiantiems išskristi.

Jaunuoliams ekskursija paliko didelį įspūdį. Kai kurie vaikai teigė niekada nebuvę oro uoste ir niekur neskridę, kiti tikino dabar tik supratę kodėl vienus asmenis tikrina, kitų ne ir džiaugėsi, kad žinias galės pritaikyti jeigu teks keliauti.