Pėsčiųjų žygyje G.Žaguniui atminti dalyvavo ir jaunieji pasieniečiai

Šeštadienį VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Gintaro Žagunio pasienio užkardoje, Šalčininkų r. Poškonių kaimo apylinkėse vyko pėsčiųjų žygis 27-osioms Gintaro Žagunio žūties metinėms atminti.

Į VSAT Vilniaus pasienio rinktinės bei Lietuvos Šaulių sąjungos Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės organizuotą žygį šiemet susirinko daugiau nei 310 dalyvių ir kasmet šis skaičius vis auga.

Pėsčiųjų žygyje dalyvavo ne tik pasieniečiai iš įvairių padalinių, bet įvairių bendruomenių atstovai: Pasieniečių klubo nariai, Jaunojo pasieniečio būrelio vaikai, Lietuvos šaulių sąjungos, Lietuvos skautijos nariai, svečiai iš Lenkijos ir kiti žygio dalyviai. Tradiciškai sūnaus žūties metines paminėti atvyko ir G.Žagunio mama. Daug gražių ir šiltų žodžių buvo pasakyta apie žuvusįjį pasienietį, prisiminimais pasidalino bei gero kelio palinkėjo generolas Renatas Požėla, Vilniaus rinktinės vadas Virgilijus Raugalė,Lietuvos Šaulių sąjungos Karaliaus Mindaugo 10-osios kuopos vadas Mindaugas Milius, Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andžėjus Urbelevičius, Poškonių seniūnijos seniūnas Rimantas Stročkus ir kiti svečiai.

G.Žagunio pasienio užkardos vadas Žydrūnas Vaikasas dalyvius supažindino su žygio trasomis ir kvietė apsilankyti užkardoje, kur buvo eksponuojami vaikų piešiniai apie pasienį.

Krašto apsaugos savanorių pajėgų 8-osios rinktinės Šalčininkų kuopa žygio dalyviams suorganizavo ir pramogų, visi norintys turėjo galimybę išbandyti savo taiklumą šaudant į taikinius iš šratasvydžio ginklų bei susipažinti su kariuomenėje naudojamais ginklais.

Šalčininkų rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras išeinantiems žygeiviams suorganizavo linksmą mankštą, vėliau grįžusius kvietė į savo palapinę susipažinti su prevencinėmis sveikatos priežiūros programomis ir skatino rūpintis savo sveikata, sveiku gyvenimo būdu, sportu bei mityba.

Šiemet pėsčiųjų žygio dalyviai žygiavo 5, 17 ir 22 km ilgio trasomis. Žygio metu dalyviai turėjo galimybę ne tik pasigrožėti gamta bei lankytinomis Poškonių seniūnijos vietovėmis, bet ir susipažinti su valstybės siena, palei kurią vedė žygio maršrutai. Dalyviai įveikę pasirinktus maršrutus, buvo apdovanoti medaliais ir diplomais.

cof
cof

Visi norintys galėjo išbandyti „girtumo akinius“ ir pajusti stipraus apsvaigimo būseną, taip pat pasitikrinti plaučių CO, o rūkantys galėjo pamatyti kaip atrodo nuo cigarečių plaučiuose susidarančios dervos ir pamėginti įsivaizduoti kaip atrodo jų plaučiai. Tokiu būdu siekiama atgrasyti nuo rūkymo.

Žygeiviai dalyviai buvo vaišinami pasienietiška koše ir arbata. Dieveniškių istorinio regioninio parko lankytojų centras žygio dalyvius supažindino su turima ekspozicija. Pailsėję ir kiek atgavę jėgas po pėsčiųjų žygio, dalyviai stebėjo Vilniaus pasienio rinktinės Gintaro Žagunio pasienio užkardos kinologų paruoštą parodomąją programą.

Vėliau svečiams buvo pristatytas parodomasis tariamo pažeidėjo sulaikymo pasirodymas, kuris paliko žygeiviams bene didžiausią įspūdį. Užkardoje veikė Šalčininkų rajono vaikų piešinių ekspozicija.

Po pareigūnų pasirodymų renginio dalyviai klausėsi Lietuvos edukologijos universiteto studentų atliekamų kūrinių. Jaunuoliai pagerbdami žuvusį pasienietį G.Žagunį koncertavo nemokamai ir džiaugėsi turėję progą pabūti drauge su renginio dalyviais. Jiems Vilniaus pasienio rinktinės vadas įteikė padėkas už bendradarbiavimą ir dėkojo už puikų pasirodymą.

 

Šalčininkų rajono savivaldybė, Poškonių seniūnija ir Lietuvos Šaulių sąjunga prisidėjo prie organizavimo paremdamos šią kilnią idėją.

Kadangi šis žygis jau tapo tradicija ir vyksta kasmet, visi atsisveikino iki kitų metų.

Apie renginį taip pat rašė:

http://www.salcininkai.lt/lit/Pesciuju-zygis-pasieniecio-gintaro-zagunio-garbei/89335

http://www.pasienietis.lt/?p=1405&lng=lt