Vilniaus pasienio rinktinėje vyko Jaunojo pasieniečio būrelių sporto žaidynės

Vakar Vilniaus pasienio rinktinėje vyko Jaunojo pasieniečio būrelių sporto žaidynės. Susirinkusius į renginį sveikino ir sėkmės atidarymo metu linkėjo Vilniaus pasienio rinktinės vado pavaduotojas, laikinai atliekantis vado pareigas Edgaras Jaskelevičius.

Vilniaus pasienio rinktinė drauge su švietimo ir mokymo įstaigomis yra įsteigusi 6 Jaunojo pasieniečio būrelius: Vilniaus Antakalnio gimnazijoje Vilniaus mieste, Poškonių pagrindinėje mokykloje Šalčininkų rajone, Mickūnų, Lavoriškių, Kalvelių Stanislavo Moniuškos ir Kalvelių „Aušros“gimnazijose Vilniaus rajone.

Sporto žaidynėse dalyvavo keturios komandos, kurias sudarė 7 nariai. Drauge su dalyviais atvyko JPB vadovai, pedagogai ir palaikymo komandos.

Iš viso susirinko beveik 30 dalyvių ir beveik tiek pat lydinčių asmenų. Komandos turėjo įveikti keturis turus su įvairiomis užduotimis.

I turas – ratas su kliūtimis sukėlė daugiausia įspūdžių. Pirmiausia reikėjo komandos nariams nariams stumti tarnybinį automobilį su vairuotoju iki pažymėtos linijos, čia  palikus automobilį bėgti per „padangų ruožą“, vėliau nešti savo draugus, įpusėjus kliūčių ruožą visi draugiškai turėjo šliaužti pro padėtą tinklą, o įveikus šį spirti kamuolį ir būtinai pataikyti į vartus. Jau kai visai trūko oro buvo būtina tris savo komandos narius užmaskuoti atitinkamomis aprangos detalėmis bei ištepti nepaslėptas kūno dalis dažais, kai teisėjas įvertindavo, kad maskuotė atlikta iki finišo kuo greičiau visi turėjo grįžti žąsele. Čia laikas taip pat buvo labai svarbus. Jaunuoliai juokėsi pamatę kaip be veidrodžio vieni kitus ištepliojo ir krimtosi dėl kiekvienos nesėkmės degdami noru laimėti.

II turas – virvės traukimas. Emocijos netilpo ir liejosi per kraštus.

Kai kurie tokį išbandymą patyrė pirmą kartą, kai kurie jau turėję šiek tiek patirties taikė atitinkamas technikas ir šokinėjo iš džiaugsmo kai pavyko laimėti.

 

III turas – pirmoji medicinos pagalba. Šią rungtį paruošė Visuomenės sveikatos biuro atstovės.

Čia vaikams buvo pateikta vienoda užduotis ir vertinama kaip jie su ja susitvarkys be suaugusiųjų pagalbos.

Vėliau buvo paaiškinta kaip elgtis ir kaip tokiu atveju reikėtų taisyklingai gaivinti žmogų. Bendruomenės pareigūnė (anksčiau dirbusi 112)  paaiškino ką reikėtų būtinai pasakyti paskambinus numeriu 112, kokiais atvejais čia reikėtų skambinti, kokios yra Bendrojo pagalbos centro operatorių galimybės atsiųsti pagalbą neturint pakankamai informacijos, kokios gali būti tokio kvietimo pasekmės ir koks yra svarbus laikas.

Visiems buvo paaiškinta, kad gelbėti žmogų yra mūsų visų pilietinė pareiga. Vaikai labiausiai nustebo sužinoję, kad visi pokalbiai yra įrašomi ir, kad už trukdančius darbą skambučius yra numatyta atsakomybė.

 

IV turas – Ginklo valdymo testas. Komandos nariai išklausė trumpą paskaitą apie ginklus, buvo supažindinti su saugiu elgesiu, o tada turėjo galimybę pasitreniruoti: išrinkti, surinkti ginklus bei laikyti testą. Tai buvo ir komandos formavimo mokymai, kadangi vieni kitus turėjo palaikyti, nekaltinti ir nesmerkti jei kas nors kažkam nepavyko. Vienas JPB narys rašė testą apie ginklus, kitas turėjo išrinkti pistoletą, trečias – surinkti, ketvirtas – išrinkti automatą, penktas – surinkti. Šios užduoties laikas taip pat buvo skaičiuojamas ir už tai skiriami atitinkami balai.

Visas užduotis, išskyrus II turą,  parengė Vilniaus pasienio rinktinės Specialiosios paskirties komandos pareigūnai. JPB nariai buvo labai patenkinti.

Pasibaigus varžyboms komisija suskaičiavo rezultatus. Čia laukė netikėtumas. Dvi komandos Vilniaus ir Kenos surinko vienodą balų skaičių. Komisijai teko sukti galvą, kaip išsiaiškinti kurie yra verti pirmos vietos, o kurie turėtų likti antroje.

Vienbalsiai nuspręsta, kad komanda turėtų išrinkti stipriausią atstovą, kuris darys atsispaudimus. Kuris iš jų per 30 sekundžių padarys daugiau taisyklingų atsispaudimų, ta komanda laimi.

Vilniaus rajono Kalvelių Stanislavo Moniuškos gimnazijos JPB nariai užėmė I vietą, Vilniaus miesto Antakalnio gimnazijos moksleiviai užėmė II vietą, o Lavoriškių gimnazija – III vietą. Pagaliau išsiaiškinus kas nugalėjo, sporto  žaidynių I,II, III vietos komandos buvo apdovanotos taurėmis bei medaliais.

 

Šalčininkų rajono Poškonių pagrindinės mokyklos ir G.Žagunio pasienio užkardos JPB, kurie buvo pagal amžiaus grupę jauniausi, laimėjo atskirą taurę „Jauniausi-vikriausi“, taigi pralaimėjusių šiose žaidynėse nebuvo. JPB nariai susidraugavo, prašė organizuoti tokias žaidynes kasmet.

Įveikę visas rungtis jaunuoliai vaišinosi pasienietiška koše ir arbata. Įspūdžių liko visiems metams.

 

Vilniaus rajono Mickūnų ir Kalvelių „Aušros“gimnazijų JPB neatvyko į renginį.

Į sporto žaidynes buvo pakviesti visi 6 Vilniaus pasienio rinktinėje veikiantys JPB bei kaimyninių Vilniaus ir Varėnos pasienio rinktinių JPB. Dėl svarbių priežasčių dvi Vilniaus pasienio kaimyninių rinktinių JPB komandos dalyvauti negalėjo, tačiau vaikams renginys labai patiko, todėl tikimasi, kad šios sporto žaidynės taps tradicija ir bus organizuojamas ne tik visos rinktinėse, bet ir tarnybos lygiu.

Šis renginys buvo numatytas bendradarbiavimo priemonių plane su Vilniaus ir Šalčininkų rajonų savivaldybėmis siekiant populiarinti pasieniečio profesiją ir skatinti vaikų užimtumą, sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą.

Ačiū visiems prisidėjusiems prie šio renginio organizavimo.

Už puikias nuotraukas ačiū Pasieniečių mokyklos atstovui Mariui Zemenskui ir Vilniaus oro uosto pasienio užkardos atstovei Svetlanai Tarainei