Jaunojo pasieniečio būrelis atšventė 10 metų veiklos jubiliejų

Penktadienį Ignalinos r. Didžiasalio „Ryto“ gimnazijoje įvyko Ignalinos pasienio rinktinės Tverečiaus pasienio užkardos ataskaitinis susirinkimas. Susirinkimui ši vieta buvo pasirinkta neatsitiktinai – sausio 25 d. Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos Jaunojo pasieniečio būrelis šventė savo veiklos 10-ies metų jubiliejų.

Renginyje dalyvavo Ignalinos pasienio rinktinės vadas Saulius Tamulevičius, rinktinės vado pavaduotojas Artūras Jatulis, Didžiasalio ir Tverečiaus seniūnijų seniūnas Antanas Pauliukėnas, Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos direktorė Elena Sekonienė, UAB „Didžiasalio komunalinės paslaugos“ direktorius Arvydas Keturka, Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ignalinos rajono plicijos komisariato Veiklos skyriaus viršininkas Donatas Šemeklis, Didžiasalio vaikų globos ir socialinės paramos šeimai centro direktorė Audronė Petrovienė, Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos Jaunojo pasieniečio būrelio nariai ir Tverečiaus pasienio užkardos pareigūnai.

Ataskaitinį susirinkimą pradėjęs Tverečiaus pasienio užkardos vadas Marius Garuckas pasveikino į renginį atvykusius svečius, pareigūnus ir „jaunuosius pasieniečius“, padėkojo miestelio seniūnui ir gimnazijos direktorei, leidusiems bei padėjusiems renginį organizuoti gimnazijoje, ir pristatė renginio programą bei užkardos metų veiklos ataskaitą.

Pasibaigus pirmajai renginio daliai, žodis buvo suteiktas prieš 10-metį Didžiasalio „Ryto“ vidurinėje mokykloje įkurto Jaunojo pasieniečio būrelio vadovui Andrejui Matvėjevui.

Pasveikinęs visus susirinkusiuosius Andrejus pasidžiaugė, kad šioje gimnazijoje nesijaučia esąs svečias ir prisiminė, kaip 2008 metais, dar tuometinėje Didžiasalio „Ryto“ vidurinėje mokykloje buvo įkurtas Jaunojo pasieniečio būrelis, kurio vadovu buvo pasiūlyta tapti jam. Būrelio vadovas prisiminė buvusio Tverečiaus užkardos vado Artūro Jatulio žodžius, kuomet jis pasakė: „Na, pabandom, o kaip bus, tada žiūrėsim“. Kaip teigė Andrejus, pradžia nebuvo lengva, kadangi net supratimo apie pedagogiką jaunasis vadovas tuomet neturėjo…

Pasidalinęs prisiminimais apie prieš dešimtmetį prasidėjusią veiklą, dabar Andrejus dėkoja gimnazijos direktorei ir mokytojoms, padėjusioms pedagogikos srityje. Ne be pedagogių postūmio prieš du metus jis buvo paskatintas įstoti į Šiaulių pedagoginį universitetą ir įgyti pedagoginį išsilavinimą. Jis ir temą savo diplominiam darbui pasirinko susijusią būtent su jaunojo pasieniečio veikla ir apgynė ją rezultatu – puikiai. Dabar Andrejus džiaugiasi, kad yra kvalifikuotas pedagogas.

Šiandien Andrejus Matvėjevas vadovauja net keturiems Jaunojo pasieniečio būreliams – dviems Ignalinos r. Didžiasalio „Ryto“ gimnazijoje, Ignalinos gimnazijoje ir Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijoje, o nuo vasario 1-osios vadovaus penktajam – Ignalinos r. Vidiškių gimnazijos Jaunojo pasieniečio būreliui.

Antrindama A. Jatuliui, Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos direktorė Elena Sekonienė pasidžiaugė būrelio vadovo A. Matvėjevo pastangomis, pasiekimais ir įgytu pedagoginiu išsilavinimu. Gimnazijos direktorė padėkojo Andrejui už pilietiškumo ugdymą, kūrybingumą, gražias iniciatyvas, prasmingą ir nuoširdų bendradarbiavimą.

Taip pat už šiltą ir nuoširdų bendradarbiavimą gimnazijos direktorė įteikė atminimo dovanas Tverečiaus pasienio užkardos vadui M. Garuckui, buvusiam užkardos vadui A. Jatuliui ir užkardos vado pavaduotojui G. Sapiegai.

Renginyje dalyvavo ir Jaunojo pasieniečio būrelio vadovo bei narių pasveikinti atvyko buvęs vienas iš pirmųjų būrelio narys Vykintas Brukštus. Vykintas pasidžiaugė, kad į šį būrelį įstojo pirmas ir papasakojo savo įspūdžius, kas jam tuomet patiko šiame būrelyje. Teorinė, sportinė veikla, išvykos… Buvęs jaunasis pasienietis ypač gražiai atsiliepė apie būrelio vadovą: „Andrius labai stipriai motyvuodavo mus, būrelio narius, su juo būdavo galima kaip su psichologu pasikalbėti, išsakyti savo problemas, jis išklausydavo ir patardavo“. Nors pats ir nepasuko pasieniečio keliu, Vykintas palinkėjo, kad šis būrelis gyvuotų dar daug metų ir vylėsi, kad paaugę du jo sūnūs taps šio būrelio dalimi.

Savo prisiminimais apie veiklą Jaunojo pasieniečio būrelyje pasidalino buvusios šio būrelio narės, dabar Tverečiaus pasienio užkardoje tarnaujančios pasienietės Rima Mačkinytė ir Miglė Zaleckaitė.

Miglė, tuomet dar 13-metė, kaip ir Vykintas, buvo viena iš pirmųjų būrelio narių. Ji pasidalino savo istorija, kaip tapo pasieniete. Gimusi ir užaugusi Tverečiuje, netoli pasienio užkardos, Miglė matė pasieniečio kasdienybę ir labai apsidžiaugė, kai mokykloje buvo įkurtas Jaunojo pasieniečio būrelis. Įstojusi į jį, mergina turėjo galimybę su pasieniečio veikla susipažinti artimiau, džiaugėsi, kad būrelyje vyko įvairūs užsiėmimai, sportinė veikla, išvykos į užkardas, kas ir padėjo apsispręsti pasirenkant profesiją. Miglė džiaugėsi, kad pasirinko tokį kelią ir rekomendavo būrelio nariams drąsiai rinktis pasieniečio profesiją.

Pasienietė Rima, Valstybės sienos apsaugos tarnyboje dirbanti jau trejus metus, savo kelią link tarnybos pasienyje taip pat pradėjo nuo Jaunojo pasieniečio būrelio. Tik pradėjusi lankyti būrelį Rima galėjo artimiau susipažinti su pasieniečio darbu ir pamatyti jį kitaip, nei matė miestelio gyventojai. Kaip teigė mergina, vieno užsiėmimo su kinologais metu ji susižavėjo šia profesija ir apsisprendė, kad dirbs Valstybės sienos apsaugos tarnyboje. Rima su didžiule pagarba ir dėkingumu papasakojo, kaip jai tuomet padėjo būrelio vadovas Andrejus. Jis suteikė visą informaciją, ką reikia daryti norint įstoti į Pasieniečių mokyklą. Jo moralinė parama ir palaikymas padėjo merginai įgyvendinti savo svajonę.

Jaunojo pasieniečio būrelį pasveikino gimnazijos muzikos mokytoja Valentina Sinkevič. Mokytoja pasidžiaugė, kad vaikai pasirinko prasmingą būrelio veiklą ir vylėsi, kad dauguma iš jų pasirinks teisingą gyvenimo kelią. Mokytoja ir moksleiviai Jaunojo pasieniečio būrelio 10-mečio proga surengė muzikinį pasirodymą.

Sveikinimo žodį Jaunojo pasieniečio būrelio 10-ies metų jubiliejaus proga tarė rinktinės vadas S. Tamulevičius. Vadas negailėjo gražių žodžių būrelio vadovui A. Matvėjevui už jo pasiaukojimą, atsakingą ir nuoširdų darbą ugdant jaunąją kartą. Pasidžiaugė gausiu „jaunųjų pasieniečių“ skaičiumi ir palinkėjo ilgų gyvavimo metų.

Rinktinės bendruomenės pareigūnė J. Vaickuvienė pasveikino būrelio narius ir jos vadovą su gražia veiklos sukaktimi, palinkėjo sėkmės ir įteikė atminimo dovaną su Jaunojo pasieniečio būrelio emblema.

Po sveikinimų rinktinės vadas būrelio nariams įteikė Jaunojo pasieniečio būrelio ženklelius, o gimnazijos direktorei – padėką už glaudų bendradarbiavimą populiarinant pasieniečio profesiją.

Na o visą renginį vainikavo jubiliejinis tortas ir bendra nuotrauka.

Teksto ir nuotraukų autorė Rima Maldžiūtė.