Vilniaus JPB atstovės domėjosi Pasieniečių mokyklos kursantų patirtimi ERASMUS+ programos mobilumo projekte

Pasieniečių mokyklos 33 laidos kursantai šių metų gegužės 27–birželio 9 ir birželio 3–15 dienomis dalyvavo ERASMUS+ programos mobilumo projekte Nr. 2016-1-LT01-KA102-022929 „Pasieniečių mokyklos kursantų kompetencijų, susijusių su nelegalios migracijos užkardymu, tobulinimas“.

Dešimt kursantų dalį Pasieniečių modulinės mokymo programos baigiamojo modulio „Įvadas į pasieniečio tarnybą“ praktikos užsienio valstybėse/projekto partnerėse etapą atliko Vengrijoje (Igor Andrejev, Vygintas Čėsna, Ernest Masevič, Andrej Šapka ir Domantas Trinkūnas) ir Suomijoje (August Ivanovski, Lukas Juknevičius, Alina Mežonytė, Eimantas Murma ir Neda Pušinskaitė).

Tai buvo paskutinis šio projekto vizitas partnerių šalyse. Nuo 2016 m. liepos mėn. iš viso buvo įvykdyti 4 mobilumo vizitai, kurių metu net keturiasdešimt Pasieniečių mokyklos 30–33 laidų kursantai tobulino kompetencijas, susijusias su nelegalios migracijos užkardymu (patruliavimo, dokumentų patikros, sulaikymo taktikos ir kt.).

Projekto dalyviams, atlikusiems praktiką užsienio valstybėse/projekto partnerėse, teko dalyvauti neteisėtai valstybės sieną kirtusių asmenų persekiojime, paieškose, sulaikyme bei tolimesniuose procesuose, kur jie galėjo įtvirtinti teorines žinias, pasitikrinti praktinius gebėjimu, įtvirtinti profesinės anglų kalbos įgūdžius. Itin didelių iššūkių patyrė stažavusieji dideliais migracijos srautais išsiskiriančioje Vengrijos Respublikoje.

Vilniaus pasienio rinktinės Jaunojo pasieniečio būrelio narės Laura Armalytė ir Madlena Matyjevič išklausė kursantų pristatymą, domėjosi šia patirtimi ir vertino savo galimybes ateityje dalyvauti tokiose ir panašiose mainų programose pasirinkus studijuoti pasieniečio specialybę.

Daugiau apie projektą ir galima paskaityti, susipažinti su projekto dalyvių parengta medžiaga sekant nuorodas:

http://www.pasienietis.lt/?p=837&lng=lt#men, https://pm.vma.liedm.lt/course/view.php?id=91.

Veikla vykdoma gavus Europos Bendrijos paramą. Viso projekto suma 55 960 EUR. Ši medžiaga atspindi dotacijos gavėjo, bet ne Švietimo mainų paramos fondo, Europos Komisijos ar jos institucijų požiūrį. Europos Komisija neatsako už medžiagos turinį ir galimą informacijos panaudojimą.

Pasieniečių mokyklos inf.