Vilniaus pasienio rinktinės JPB vaikams organizuota išvyka į Užsieniečių registracijos centrą, Ignalinos rinktinę ir Ignalinos atominę elektrinę

Penktadienį Vilniaus pasienio rinktinės JPB vaikams buvo organizuota išvyka-ekskursija. Pažintis prasidėjo Pabradėje VSAT Užsieniečių registracijos centre (URC), kuriame lankėsi Vilniaus pasienio rinktinės bendruomenės pareigūnė J. Kuncaitienė kartu su Jaunojo pasieniečio būrelio vaikais (JPB).

URC dirbantys pasieniečiai  supažindino svečius su šio VSAT padalinio funkcijomis, veikla, pareigūnų kasdienybe. Sužinota, kas yra pabėgėlis, nelegalus migrantas ir ekonominis migrantas, paaiškinti jų esminiai skirtumai. Jaunuoliai išgirdo daug įdomių istorijų apie pabėgėlių gyvenimą ir likimus.

Kiek vėliau jiems buvo aprodytos centro patalpos, papasakota apie užsieniečių apgyvendinimo tvarką ir išsiuntimo iš Lietuvos procedūras. Jaunuoliams pasieniečiai taip pat pademonstravo turimus ginklus ir kitas specialiąsias priemones, kuriomis URC užtikrinama apgyvendintų užsieniečių apsauga.

Popiet ekskursija tęsėsi Ignalinos pasienio rinktinėje, kur Vilniaus pasienio rinktinės JPB vaikus svetingai pasitiko Ignalinos rinktinės bendruomenės pareigūnė Jolanta Vaickuvienė. Apžiūrėję rinktinę, sporto salę, jos teritoriją,  mokiniai išskubėjo į Ignalinos atominę elektrinę.

Prieš išvykstant į Ignalinos atominę elektrinę, ekskursantai užsuko ir į  Visagino Atgimimo gimnaziją, kurioje mokytojas ir savanoris karys pristatė savo Jaunojo pasieniečio būrelio veiklą, suorganizavo šaudybos pratybas iš orinio ginklo ir pasidalijo gerąja patirtimi.

dav

Po vizito mokykloje, lankytasi Ignalinos atominės elektrinės (IAE) Informaciniame centre ir Branduolinės energetikos objektų apsaugos dalinyje. Pasakotoja moksleiviams pristatė ekspoziciją, įkurtą 1995 m.,o Ekspozicijų salėje specialistė papasakojo apie IAE bloką, kuro rinklę, panaudoto branduolinio kuro saugojimo konteinerį ,,CASTOR” ir pademonstravo jų maketus.

Po įspūdingos ir įspūdžių kupinos dienos vyko JPB naujokų krikštynos. Sustota lankytinoje vietoje, kur naujokai prisiekė ir atliko specialias užduotis.

Būrelio senbuviai ne tik tikrino naujųjų narių loginį mąstymą, bet ir fizinį pasirengimą bei ištvermę. Įvykdę visas paskirtas užduotis ir tradiciškai prisiekę būti sąžiningais ir pavyzdingais piliečiais, visi naujokai buvo priimti į būrelį.

Jiems bus išduoti JPB pažymėjimai, ženkliukai ir dokumentai dėl stojimo į JPB būrelį, dėl mokinių fotografavimo sąlygų, kuriuos turės patvirtinti ir pasirašyti jų tėvai.

Mokiniai dėkoja JPB vadovams ir visiems, kas prisidėjo prie ekskursijos organizavimo už turiningai praleistą laiką.