Praktiniai mokymai JPB nariams šaudykloje

Pirmadienį VSAT Pagėgių rinktinės Kudirkos Naumiesčio užkardos specialistas Marius Dubinskas atlydėjo Jaunojo pasieniečio būrelio narius į Pagėgių rinktinės Štabą, kur moksleiviams vyko praktiniai mokymai su šaunamuoju ginklu.

VSAT Pasieniečių mokyklos Profesinių dalykų skyriaus jaunesnysis specialistas Algirdas Narūnas, atsakingas už šaudymų organizavimą bei vykdymą Pagėgių rinktinėje tarnaujanties pareigūnams, mokymus moksleiviams pradėjo akcentuodamas 12 pagrindinių saugumo šaunamuoju ginklu taisyklių: „1. Su šaunamuoju ginklu būtina elgtis taip, tarsi, jis būtų užtaisytas; 2. Visada laikykite šaunamąjį ginklą nukreiptą saugia kryptimi; 3. Nelaikykite piršto ant nuleistuko; 4. Prieš šaudymą visada reikia įsitikinti, kad taikinys ir šaudymo vietovė – saugi; 5. Įsitikinkite, kad ginklas neužtaisytas; 6. Būtina perskaityti naudotojo taisykles, pateikiamas kartu su šaunamuoju ginklu, kadangi mokymų laikas ribotas, šiandien to nedarysime (pastarasis teiginys sulaukė aplodismentų); 7. Prieš šaudant būtina įsitikinti, kad ginklas veikia tinkamai, o vamzdis yra švarus; 8. Galima naudoti tik šaunamojo ginklo gamintojo rekomenduojamus šovinius; 9. Būtina naudoti kokybišką akių ir ausų apsaugą; 10 Griežtai draudžiama naudoti šaunamąjį ginklą apsvaigus nuo alkoholio ar kitų svaigalų; 11. ginklai saugomi neužtaisyti ir tik tam specialiai įrengtose vietose; paskutinė, bet ne ką mažiau svarbi taisyklė, kad šaunamojo ginklo transportavimas griežtai reglamentuotas teisės aktais“.

Praktinė mokymų dalis prasidėjo nuo supažindinimo su pasienio pareigūnų tarnyboje naudojamais šaunamaisiais ginklais Glock 19, Glock 17, Walter P99.

Glock 19 – dažniausiai pasieniečių turimas pagalbininkas tarnybos metu, todėl jam buvo skirta daugiausiai dėmesio. JPB nariai buvo supažindinti su ginklo dalimis, parodytas Glock 19 dalinis išardymas, paaiškinta, kad ardant ginklą jo dalys turi būti dedamos iš eilės, kad galėtum kuo greičiau ginklą surinkti ir naudoti. Kiekvienas turėjo galimybę, išardyti ir surinkti ginklą.

Taip pat praktinių užsiėmimų metu buvo naudotas taktinis žibintas su lazeriniu taikikliu GTL-21, kuris padeda treniruoti ne tik pradedančiųjų taiklumą.

Moksleiviai džiaugėsi būrelio vadovo, Kudirkos Naumiesčio užkardos vado, Dainiaus Stepšio, dar mokymų planuose numatyta tema ir sakė: „Tai vieni įsimintiniausių mokymų!“