Dalyvauti Jaunųjų pasieniečių sukarintoje stovykloje vaikų prašymų kasmet daugėja

Trečius metus iš eilės, rugpjūčio mėnesį VSAT Vilniaus pasienio rinktinės bendruomenės pareigūnė Jolita Kuncaitienė Jaunojo pasieniečio būrelio (toliau – JPB) nariams ir kitiems jauniems žmonėms, besidomintiems pasieniečio profesija, organizuoja stovyklą.

Idėjos iniciatoriai, pradėję stovyklauti vos su 6 vaikais, kasmet sulaukdavo vis daugiau norinčių, o šiais metais stovykla vyks net 2 pamainomis, suskirstytomis pagal vaikų amžiaus grupes. Be to, šiemet į JPB stovyklos organizavimą įsijungė ir jaunieji šnipiškiečiai iš Vilniaus „Šnipiškiečių namų“ asociacijos.

Stovykloje dalyvaus net 40 vaikų, laisvų vietų nebėra, o prašymai stovyklauti patenkinti ne visi. Todėl tikimės, kad kitąmet stovykla ir vėl bus organizuojama.

Stovykla vyks Šakių rajone, atokiau nuo gyvenviečių esančioje vietovėje, aplinkoje, puikiai tinkančioje aktyviai jaunų žmonių veiklai. I-oje stovyklos pamainoje rugpjūčio 5-9 dienomis dalyvauja 14-20 metų amžiaus jaunuoliai, II-oje, vyksiančioje rugpjūčio 10-14 dienomis, – 8-13 metų paaugliai. Šis renginys – nekomercinis projektas: stovyklavietė suteikta JPB pagalbininkų nemokamai, vadovai ir specialistai dirbs su vaikais savanoriškai, stovyklautojų tėveliai dengia tik dalį stovyklos išlaidų.

Stovykloje talkininkaus instruktorius, kovos menų meistras Artūras Vanagas iš klubo „Dojo“. Jis ves savigynos ir sporto užsiėmimus.

Su stovyklautojais patirtimi dalinsis VSAT Varėnos pasienio rinktinės G. Žagunio pasienio užkardos šaulio pareigūno sūnus, šaudymo čempionas Donatas Cimoš. Jis pasakos kaip valdyti ginklą ir mokys taiklumo paslapčių. Atvyks pareigūnų savanorių ir iš VSAT Pagėgių pasienio rinktinės.

Taip pat dalyvaus ką tik prisiekę pasieniečiai Ana Barsakaitė ir Justinas Kazimirėnas, kurie dalinsis patirtimi, įgyta Pasieniečių mokykloje, bei ragins vaikus ateityje rinktis šią specialybę. Ana yra buvusi JPB narė ir jau antrus metus dalyvauja šioje stovykloje. Abu kursantai dirbs VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Lavoriškių ir Padvarionių pasienio užkardose.

Kita ilgametė JPB narė Laura Armalytė šiemet yra pateikusi dokumentus į Pasieniečių mokyklą. Pirmoje stovyklos pamainoje ji semsis patirties ir stovyklaus pati, o antroje stovykloje savanoriškai dirbs instruktore jaunesniųjų grupei. Po stovyklos Laura tikisi tapti kursante. Ji teigia, kad JPB stovyklose įgyjama daug naudingos patirties, įskaitant ir lyderystės įgūdžius, bei ketina nepraleisti nei vienos ateityje vyksiančios stovyklos ir prisidėti prie jų organizavimo.

Stovykloje muzikos programai vadovauti ir jaunuosius pasieniečius gražių dainų išmokyti pažadėjo šnipiškietis muzikos studentas Naglis Kmieliauskas. Vaikinas pažadėjo pasiimti gitarą ir gerą nuotaiką, todėl Jaunojo pasieniečio himnas po įtemptos dienos ir sunkių akimirkų tikrai praskaidrins vakarus.

Stovyklos programoje dalyvaus ir policijos pareigūnė Ineta Kursevičienė, kuri pasakos apie policijos bendradarbiavimą su VSAT, situacijas buitinių konfliktų atvejais pasienio ruože, pasitaikančius sukčiavimo atvejus ir prevenciją.

Numatyta, kad į stovyklą atvyks ir išminuotojas Edgaras Kursevičius iš Krašto apsaugos ministerijos (KAM). Jis pasakos apie situacijas, kaip elgtis, aptikus daiktą, panašų į sprogmenį, nurodys galimas situacijas ir grėsmes. Stovyklautojai turės galimybę klausytis paskaitų ir apie propagandinį informacinį karą, KAM ir VSAT bendradarbiavimą karo atveju, tarnybų skirtumus ir panašumus bei argumentus, kodėl abi tarnybos mūsų valstybei yra svarbios ir labai reikalingos.

Stovyklos iniciatorė J. Kuncaitienė ves prevencines paskaitas apie kovą su prekyba žmonėmis, nepilnamečių įtraukimą į nusikalstamas veikas bei pasekmes jose dalyvaujant, taip pat apie pasieniečio profesiją, supažindins su pagrindiniais vidaus tarnybos dokumentais.

VSAT Aviacijos valdybos Eskadrilės orlaivio vadas Kęstutis Kuncaitis pasakos apie aviacijos veiklą, pristatys mažai žinomą specialybę „pasienietis-lakūnas“, dalinsis darbo pasienyje gerąja patirtimi.

Pasieniečiai viešins VSAT veiklą, mokys vaikus rikiuotės ir žygiavimo elementų, maskuotės paslapčių, organizuos orientacinius žygius, imituos budėjimus, patruliavimą, pasalas, kontrabandos sulaikymą, asmens apžiūrą bei pristatymą. Pareigūnai pasakos apie ginklo bei apie specialiųjų priemonių panaudojimą. Vaikai turės galimybę išbandyti savo jėgas ir naktiniame žygyje, galės pasitikrinti savo taiklumą šaudydami iš pneumatinio (orinio) šautuvo, jį išardyti ir surinkti.

Ypatingas dėmesys bus skiriamas sąmojingumui ugdyti. Bus akcentuojamas ir Etikos kodeksas, nagrinėjamos problemų sprendimų galimybės konfliktinėse situacijose, trumpai pristatyta socialinė partnerystė bei streso valdymo būdai. Ypač didelis dėmesys bus skiriamas patyčių prevencijai, antidiskriminacijai bei tolerancijai, nuoširdžiam bendravimui, bus raginama priimti ir gerbti kiekvieną žmogų, ieškoti privalumų, o ne minusų, leisti sau ir kitiems klysti bei iš to mokytis, kiekvieną nesėkmę priimti kaip galimybę tobulėti, būti pozityviais.

Stovyklos metu jaunuoliai pins lietuviškos tautinės atributikos – geltona, žalia, raudona – apyrankes, mokysis dirbti komandoje ir individualiai, prisimins JPB himną, diskutuos apie pilietiškumą bei kiekvieno piliečio indėlį Tėvynės labui.

Vadovai džiaugiasi, kad stovykloje pagelbėti atsirado tikrai daug savanorių vaikų tėvelių. Vieni  savo iniciatyva atvyks į stovyklą pagaminti žvėrienos troškinį savanoriškai besidarbuojantiems instruktoriams, kiti ves paskaitas, organizuos kitus užsiėmimus.

JPB stovyklos organizatoriai dėkingi, kad šiais metais asociacija „Šnipiškiečių namai“ kartu organizuoja ir finansiškai remia šią gražią jaunimo veiklos iniciatyvą – Jaunųjų pasieniečių programinę stovyklą MES – JAUNIEJI PASIENIEČIAI.

Informaciją pateikė: VSAT Vilniaus pasienio rinktinės viešųjų ryšių specialistė Dovilė Sabaliauskienė, bendruomenės pareigūnė Jolita Kuncaitienė.