Vilniaus rinktinė įgyvendino su JPB veikla susijusį projektą

VSAT Vilniaus pasienio rinktinė antrus metus iš eilės dalyvavo Ignalinos rajono savivaldybės biudžeto lėšomis finansuojamų projektų konkurse. Įvykdžiusi konkurso sąlygas rinktinė gavo 700 eurų finansinę paramą, už kurią įsigijo sulankstomus stalus ir suolus. Šis inventorius bus skirtas rinktinėje veikiančių Jaunojo pasieniečio būrelių (JPB) veiklai.

VSAT Vilniaus pasienio rinktinės saugomo sienos ruožo teritorijoje iš viso veikia 19 JPB: Ignalinos rajono Ignalinos gimnazijos, Česlovo Kudabos progimnazijos, Vidiškių gimnazijos, N. Daugėliškio mokyklos-daugiafunkcio centro, Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos, Švenčionių rajono Pabradės „Ryto“ ir Pabradės „Žeimenos“ gimnazijų, Švenčionių Zigmo Žemaičio, Švenčionėlių Mindaugo gimnazijų, Adutiškio pagrindinės mokyklos, Visagino „Atgimimo“ gimnazijos ir Visagino „Gerosios vilties“ progimnazijos, Vilniaus rajono Mickūnų, Lavoriškių, Kalvelių „Aušros“, Kalvelių S. Moniuškos, Vilniaus Antakalnio gimnazijų.

Būrelių veikloje dalyvauja apie 400 mokinių. Jiems nuolat organizuojamos įvairios priemonės, kuriomis būrelių narius siekiama sudominti pasieniečio profesija, vyksta sporto bei kultūros renginiai, žygiai. Taip VSAT skatina mokinius bendrauti tarpusavyje, laiką praleisti sveikai, prasmingai, turiningai.

Minėto projekto tikslas – populiarinti pasieniečio profesiją, ugdyti jaunąją kartą, skatinti mokinių pilietinį ugdymą ir jų užimtumą, skleisti gerąją patirtį. Pagrindiniai  projekto uždaviniai – užtikrinti sveiką, prasmingą ir turiningą jaunimo laisvalaikio praleidimą, skatinti jaunimą dalyvauti socialinėje, kultūrinėje, sportinėje veikloje, sudaryti sąlygas organizuojant sportinius bei kultūrinius renginius, išbandyti savo fizinį bei psichologinį pasirengimą.

Vykdydama konkurso sąlygas bei siekdama įgyvendinti iškeltus uždavinius, VSAT Vilniaus pasienio rinktinė rugsėjo pabaigoje organizavo Ignalinos Č. Kudabos progimnazijos, Ignalinos ir Vidiškių gimnazijų Jaunojo pasieniečio būrelių naujų narių krikštynas. Renginys organizuotas griežtai laikantis visų saugumo reikalavimų, susijusių su epidemiologine situacija. Po pamokų 22 mokiniai sugužėjo į Ignalinoje esantį rinktinės pastatą. Čia kartu su šių būrelių vadovu Andrejumi Matvėjevu JPB nariai dalyvavo sporto varžybose, išbandė taiklumą varžydamiesi šaudymo rungtyse, o įvykdę visas užduotis, prisiekė būti ištikimais būrelio nariais.

Spalio pradžioje Vilniaus pasienio rinktinė įgyvendino dar vieną uždavinį ir organizavo jau tradicija tapusį žygį palei valstybės sieną. Žinoma, vėl buvo ypač griežtai laikomasi visų reikalavimų ir apribojimų, kurie šalyje tuo metu galiojo dėl COVID-19 pandemijos.

Prie jau aštuntus metus organizuojamo Ignalinos regione veikiančių Jaunojo pasieniečio būrelių narių žygio prisijungė Visagino, Švenčionių ir Vilniaus rajonų mokymo įstaigose įsikūrusių būrelių nariai bei jų vadovai. 170 žygeivių išbandė savo fizinį bei psichologinį pasirengimą įveikdami 12 kilometrų trasą pėsčiomis palei valstybės sieną su Baltarusija Ignalinos rajono Tverečiaus miestelio apylinkėse. Žygio metu mokinius lydėję Tverečiaus pasienio užkardos pareigūnai supažindino juos su pasieniečių darbo kasdienybe, papasakojo apie tarnybos ypatumus, minamus pasienio takus. Įveikę trasą žygeiviai buvo vaišinami pasienietiška koše ir arbata.

VSAT Vilniaus pasienio rinktinė jau planuoja renginius 2021-iesiems. Be kita ko, numatyti ir tie renginiai, kurie dėl pandemijos šiais metais buvo atšaukti. Siekdama užtikrinti sveiką, prasmingą ir turiningą jaunimo laisvalaikio praleidimą, skatinti jaunimą dalyvauti socialinėje, kultūrinėje, sportinėje veikloje bei sudaryti sąlygas išbandyti savo fizinį bei psichologinį pasirengimą, rinktinė planuoja organizuoti JPB narių tinklinio, krepšinio, šaudymo iš pneumatinio šautuvo varžybas, žygius palei valstybės sieną ir išvyką su nakvyne. Taip pat kviesti jaunuosius pasieniečius į rinktinės organizuojamus žygius dviračiais ir kitus renginius.

Be abejo, renginių planus gali pakoreguoti situacija dėl koronaviruso plitimo.

VSAT Vilniaus pasienio rinktinės inf.