Adutiškio JPB paminėjo 15-os metų veiklos sukaktį

2005 m. gruodžio 21-ąją Švenčionių rajono Adutiškio vidurinėje mokykloje buvo įsteigtas pirmasis Jaunojo pasieniečio būrelis (JPB). Ši data įteisinta Valstybės sienos apsaugos tarnyboje (VSAT) kaip būrelių sistemos sukūrimo pradžia ir nuo tol minima kaip JPB diena.

Gruodžio 21 d. Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos Adutiškio pagrindinės mokyklos JPB paminėjo 15-ąsias įkūrimo metines. Didžiajai daliai veiklų persikėlus į virtualią erdvę, būrelio šventinis minėjimas vyko „Zoom“ platformoje.

Į renginį netradicinėje erdvėje susirinko Vilniaus pasienio rinktinės ir Pasieniečių mokyklos vadovai, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos ir Adutiškio pagrindinės mokyklos vadovai, pirmojo JPB įkūrėjas, tuometinis Adutiškio pasienio užkardos vadas Algirdas Andrulionis, JPB vadovai, buvę ir esami būrelio nariai, buvę ir šiuo metu dirbantys Adutiškio pasienio užkardos pareigūnai bei kiti svečiai.

Virtualų renginį pradėjusi Adutiškio pagrindinės mokyklos JPB vadovė Larisa Ustinavičienė, šiam būreliui vadovaujanti nuo pat jo įsikūrimo pradžios, padėkojo visiems prie renginio prisijungusiems svečiams ir žodį suteikė VSAT Jaunojo pasieniečių būrelių koordinatoriui Mariui Zemenskui.

Pasveikinęs sukaktį mininčią JPB bendruomenę, Marius pasidžiaugė, kad 2005 m. gruodžio 21 d. veiklą pradėjęs Adutiškio JPB tapo šiandien veikiančių 25 būrelių pirmtaku, o pasieniečio profesija būreliuose domisi daugiau kaip 450 moksleivių iš įvairių šalies regionų. Kasmet jaunųjų pasieniečių bendruomenę papildo daugiau kaip 150 naujokų, o tai – savo darbu atsidavusių mokytojų bei veiklų koordinatorių ir bendruomenės pareigūnų indėlis.

Artėjant 2021-iesiems, M. Zemenskas palinkėjo visai JPB bendruomenei sėkmės bei toliau plėtoti būrelių veiklas ir kuo daugiau šalies jaunimo supažindinti su VSAT veikla. Po Mariaus linkėjimų visi pakviesti pasižiūrėti istorinį JPB filmuką, kuriame užfiksuoti archyviniai kadrai iš Adutiškio būrelio veiklos.

 

Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos direktorė Rima Razmienė su didžiule pagarba kreipėsi į JPB įkūrėjus. „Tai, ką jūs darote, yra nepaprastai svarbu, labai reikalinga, jaunimas to ilgisi ir nori šios veiklos“, – įsitikinusi gimnazijos direktorė. Šią veiklą ji įvardijo tvaria 15 metų draugyste ir, kad be VSAT partnerių palaikymo ta draugystė tikrai nebūtų tiek ilgai užtrukusi. Direktorė džiaugėsi, kad moksleiviai pamatė, jog būrelyje yra nepaprastai daug įdomių veiklų, žmonių, kurie nori parodyti tai, ką jie daro, pasidalinti savo patirtimi. Jos žodžiais „uniforma, veiklos metodai, principai, pilietiškumo mokykla yra tai, ko mums reikia“. R. Razmienė dėkojo visiems už tvirtą draugystę ir palinkėjo gyvuoti dar mažiausiai 15 metų.

Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos direktoriaus pavaduotojas ugdymui Algirdas Uziala, antrindamas gimnazijos direktorei, džiaugėsi, kad prieš 15 metų buvusio Adutiškio užkardos vado A. Andrulionio įkurtas Jaunojo pasieniečio būrelis gyvuoja iki šiol. Grįždamas į 15-os metų praeitį A. Uziala prisiminė pirmąsias dienas, kuomet matė būrelio veiklą, jo pasiekimus ir tai, kad būrelis yra naudingas, mokiniai turi galimybę išvykti, sportuoti, ugdytis pilietiškai. Pasidžiaugė, kad nepaisant to, jog užkardų vadai keitėsi, būrelio veikla tęsėsi ir dabartiniai vadovai palaiko šių būrelių iniciatyvas ir suteikia galimybę mokiniams ugdytis pilietiškai. Palinkėjo JPB nariams, šio būrelio vadovei ir dirbantiems pasienio apsaugoje kuo geriausios sėkmės ir gražių ateinančių švenčių.

 

Vilniaus pasienio rinktinės vadas Darius Škarnulis su pagarba kreipėsi į 15-os metų veiklos sukaktį mininčio būrelio vadovę L. Ustinavičienę ir buvusį užkardos vadą A. Andrulionį, kurių dėka gruodžio 21-oji tapo puikia švente minint JPB gimtadienį. Būrelio vadovei rinktinės vadas dėkojo už kilnią misiją ne tik skatinant jaunuolius pasirinkti pasieniečio profesiją, bet ir ugdomą pilietiškumą, rodomą teisingą kelią. Padėkojo už energiją ir paaukotus laisvalaikius bei geranoriškumą.
Už ilgalaikį bendradarbiavimą ir pasieniečio profesijos populiarinimą D. Škarnulis tarnybos vado vardu L. Ustinavičienę apdovanojo VSAT garbės ženklu „Už nuopelnus VSAT“. Savo vardu rinktinės vadas už atsidavimą ir pasiaukojimą 15-a metų vadovaujant JPB virtualiai įteikė padėkos raštą.
Šie apdovanojimai JPB vadovę pasieks iškart, kai tik šalyje bus atšauktas karantinas.

 

Pasieniečių mokyklos viršininkas Deividas Kaminskas padėkojo pirmuosius žingsnius prieš 15 metų žengusiam būreliui, pasidžiaugė vis labiau besiplečiančiais JPB. „Mokykla gauna vis labiau motyvuotus, žingeidžius ir norinčius pasieniečiais tapti jaunuolius“, – įsitikinęs mokyklos viršininkas. Už tai jis dėkojo būrelių vadovams, pedagogams, o jaunuolius kvietė į pasieniečių kalvę – Pasieniečių mokyklą. Visiems palinkėjo sėkmės ir stiprybės.

 

Buvęs Ignalinos, vėliau Vilniaus pasienio rinktinės vadas, dabar Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas Saulius Tamulevičius pasidžiaugė prieš 15 metų tuometinėje Ignalinos pasienio rinktinės Adutiškio pasienio užkardoje gimusia idėja įsteigti JPB, kuri vėliau pasklido po visą pasienį. Buvęs Ignalinos pasienio rinktinės vadas stebėjosi ir džiaugėsi būrelių vadovais, kurie pritraukia mokinius, sudomina ir supažindina su pasieniečio profesija. S. Tamulevičius pasveikino esamus ir buvusius būrelio narius, palinkėjo ir toliau aktyviai dalyvauti būrelių veiklose ir jungtis į pareigūnų gretas. Visiems renginio dalyviams artėjančių švenčių proga linkėjo sveikatos ir sėkmės.

Buvęs tuometinės Ignalinos pasienio rinktinės Adutiškio pasienio užkardos vadas Algirdas Andrulionis pasidžiaugė, kad nors ir nuotoliniu būdu, turi galimybę prisijungti prie jam reikšmingo renginio. Buvęs užkardos vadas pasidalino prisiminimais, kuomet kilo idėja tuometinėje Adutiškio vidurinėje mokykloje įkurti Jaunojo pasieniečio būrelį ir padėkojo tuomet mokyklai vadovavusiai direktorei Mildai Stūglienei už palaikymą ir pritarimą ir, ypač, mokytojai L. Ustinavičienei už tai, kad ji ėmėsi veiklą vykdyti ir sėkmingai tai daro iki šiol. Šio būrelio iniciatorius džiaugėsi, kad jam kilusi idėja nuvilnijo į kitus Lietuvos kraštus ir su metais įsitvirtino ir kitose pasienio rinktinėse. Palinkėjo visiems sėkmės bei viltingų, gražių švenčių.

Vilniaus pasienio rinktinės vyresnioji specialistė (bendruomenės pareigūnė), 13-os JPB koordinatorė Jolanta Vaickuvienė pasidžiaugė, kad šią reikšmingą dieną gali būti kartu. Sakydama sveikinimo kalbą, ji didžiavosi kiekvienu būrelio vadovu, kiekvienu nariu. Bendruomenės pareigūnė pasidžiaugė, kad šią dieną Adutiškio pasienio užkardoje dirba du buvę JPB nariai – Gintarė Drazdaitė ir Laurynas Raketis. Jiems Jolanta palinkėjo sėkmės tarnyboje ir nesustoti, veržtis ir eiti pirmyn. „Kovokite už savo svajones ir Jūsų svajonės kovos už Jus“, – visiems virtualaus renginio dalyviams gražiausių metų švenčių proga linkėjo Jolanta. O būrelio bendruomenei gimtadienio proga artimiausiu metu pažadėjo išsiųsti šventinius šakočius.

 

Gražių sveikinimo žodžių ir palinkėjimų Adutiškio JPB vadovei ir nariams negailėjo renginyje dalyvavę kitų būrelių vadovai, užkardos pareigūnai, mokyklos vadovai bei buvę būrelių nariai…
Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos JPB vadovė Loreta Chaleckienė kolegoms linkėjo ryžto, nepailstančios ištvermės, neišblėstančio geranoriškumo ir toliau puoselėjant garbingas Lietuvos pasieniečių tradicijas. Linkėjo būti tvirtiems, drąsiems, ištvermingiems ir tikriems pasieniečiams.

 

Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos JPB vadovas Mindaugas Švereika perdavė gimnazijos būrelio narių sveikinimus draugams, palinkėjo ir toliau puoselėti būrelio veiklą, tradicijas, būti aktyviems, kūrybingiems, stipriems ir sportiškiems.

 

Penkių Ignalinos regiono būrelių vadovas Andrejus Matvėjevas linkėjo švęsti dar ne vieną sukaktį ir jubiliejų. Visų savo kuruojamų būrelių narių vardu Andrejus palinkėjo sėkmės ir greito susitikimo gyvai.

 

Buvęs Adutiškio pasienio užkardos vyresnysis specialistas, dabar Lavoriškių pasienio užkardos vadas Aurelijus Kirilovas, prisiminęs būrelio veiklos pradžią, iššūkius, su kuriais susidūrė, džiaugėsi šiandienos rezultatais ir linkėjo, kad būrelis pasienyje gyvuotų dar ilgus metus.

Tuometinės Adutiškio vidurinės mokyklos direktorė Milda Stūglienė būrelio vadovei Larisai linkėjo energijos, daug idėjų, mokyklos vadovams – palaikyti ir padėti, o visiems sveikatos ir linksmų artėjančių švenčių.

 

Pirmosios laidos JPB nariai Vytautas, Mykolas ir Erika su nostalgija prisiminė laikus, kuomet buvo būrelio nariais, didžiavosi ir džiaugėsi, kad buvo istorinės pradžios dalimi. Buvę būrelio nariai dėkojo jo vadovei, užkardos pareigūnams už kantrybę ir pastangas. Linkėjo būreliui ilgų gyvavimo metų, o visiems – visokeriopos sėkmės, būti sveikiems ir laimingiems.

„Artėja gražiausios metų šventės. Linkime Jums švaraus, švelnaus ir minkšto nerūpestingumo. Jaukių šventų Kalėdų ir Laimingų Naujųjų Metų“, – tokiais žodžiais ir palinkėjimais šventinį renginį baigė Adutiškio Jaunojo pasieniečio būrelio nariai.
Viso renginio metu intarpus tarp svečių pasisakymų įvairino būrelio narių Akvilės, Gabrielės, Arno ir Dominyko skaitomos eilės.

 

Teksto autorė – Rima Maldžiūtė

Nuotraukos – M. Zemensko ir R. Maldžiūtės