Jaunieji pasieniečiai dalyvavo šaudymo varžybose

Lapkričio 22-osios dienos popietę Ignalinos rajono 4 mokyklų trys dešimtys Jaunojo pasieniečio būrelio narių, kuriems vadovauja VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Tverečiaus pasienio užkardos specialistas Andrejus Matvėjevas, aktyviai rinkosi Ignalinos žiemos sporto centro šaudykloje. Renginį organizavo būrelių vadovas, jam talkino bendruomenės pareigūnė.

Pasieniečių veikla besidomintis jaunimas džiaugėsi prasmingu laisvalaikiu, suteikta galimybe susitikti, pabendrauti su pasieniečiais, išgerti arbatos ir išbandyti taiklumą šaudymo varžybose. Negailėdami jėgų, mokiniai tris valandas varžėsi tarpusavyje išbandydami taiklumą, greitį, atkaklumą.

Susumavus varžybų rezultatus, paaiškėjo, kad asmeninėje įskaitoje taikliausiai šaudė ir I-ąją vietą JPB šaudymo varžybose iškovojo Danielė Cvek ir Dominykas Papšys. II-ąja vieta džiaugėsi Teresė Austėja Kazinec ir Kirilovas Tarasovas, III-oji prizinė vieta atiteko Elingai Rancytei ir Lukui Sinkevič. Paskatinamasis prizas įteiktas ir jauniausiajam JPB šaudymo varžybų dalyviui Joriui Matvėjevui. Pasibaigus varžyboms taikliausiuosius prizininkus rinktinės bendruomenės pareigūnė Jolanta Vaickuvienė ir būrelio vadovas Andrejus Matvėjevas apdovanojo diplomais, JPB marškinėliais ir plojimais.

JPB būrelių vadovai džiaugėsi drausmingu ir kultūringu jaunimu, tikimasi, kad draugiškai ir sportiškai praleista diena didins vaikų socialinę atsakomybę, sąmoningumą, skatins fizinį aktyvumą. Po renginio visi vaikai su gera nuotaika sugrįžo į namus.

Kaip ir visose praktinio šaudymo tipo varžybose, taip ir šiose, buvo paruoštas pratimas. Jam atlikti skirti penki šoviniai. Iki taikinių nuo šaudymo linijos palikta 10 m Pratimo atlikimui naudojamas stacionarus taikinys ir du nukrentantys taikiniai (gongai). Po komandos ,,ugnis” (laikas yra paleidžiamas), šaulys paima ginklą (ginklas guli ant stalo prie ugnies linijos, neužtaisytas) ir savarankiškai užtaiso ginklą bei paleidžia šūvį į taikinius (eiliškumą, į kokius taikinius  šaulys šaudys,  pasirenka savarankiškai), po kiekvieno šūvio, ginklas užtaisomas savarankiškai, o po paskutinio šūvio laikas yra stabdomas.

Pratimo tikslas – numušti nukrentančius taikinius (gongus) ir pataikyti tris šūvius į stacionarų taikinį. Taškai skaičiuojami tokia tvarka: pataikymai taikinyje ir nukritę taikiniai (gongai). Vienas numuštas nukrentantis taikinys (gongas) sudaro 10 taškų, nenumuštas, nukrentantis taikinys (gongas) – (minus) 10 taškų.

Teksto autorė – Dovilė Sabaliauskienė