Patriotinis ir pažintinis žygis Medininkų apylinkėmis

Jaunieji pasieniečiai iš Mickūnų, Medininkų šv. Kazimiero ir Vilniaus Antakalnio gimnazijų dieną leido turiningai – žygiavo vaizdingu maršrutu ir nuostabiu kraštovaizdžiu, nuo apžvalgos aikštelės dairėsi po Medininkų gamtovaizdžio apylinkes, apžiūrėjo mūrinę pilį, istorinius paminklus, o Pasieniečių mokykloje dalyvavo pasieniečio profesijos populiarinimo paskaitoje.

Antradienį Jaunojo pasieniečio būrelio nariai kartu su VSAT Vilniaus pasienio rinktinės bendruomenės pareigūnu Rolandu Meidumi ir Vilniaus oro uosto jaunesniąja specialiste Rima Zmitrovičiene išėjo į 6 kilometrų žygį. Keliaudami žygeiviai klausėsi pasakojimų iš pasieniečio gyvenimo, kopė į Juozapinės kalną, Medininkų memoriale pagerbė žuvusiuosius, atliko specialias užduotis, o įdienojus – šildėsi prie draugystės laužo ir vaišinosi keptomis dešrelėmis.

10 val. prie starto linijos, nepabūgę artėjančio lietaus ir stipraus vėjo, stojo daugiau kaip 20 žygeivių- jaunojo pasieniečio būrelio narių, kurie žygį pradėjo prie Medininko memorialo, lankėsi vagonėlyje, kuriame 1991 m. liepos 31-osios naktį nuo klastingų priešo kulkų žuvo Lietuvos Respublikos Muitinės ir policijos pareigūnai: Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, Ričardas Rabavičius, Mindaugas Balavakas, Juozas Janonis, Algimantas Juozakas, Algirdas Kazlauskas, o Tomas Šernas buvo sunkiai sužeistas.

Žygio maršrutas tęsėsi ir dalyviai patraukė į Pasieniečių mokyklos muziejų, kur bendruomenės pareigūnas Marius Zemenskas papasakojo apie reikšmingiausius eksponatus. Jo kolegė Justyna atskleidė atrankos į PM sąlygas, papasakojo apie pasieniečių darbą. Svečiai apžiūrėjo sporto, treniruoklių ir imtynių sales, auditorijas, susipažino su šiuo metu mokykloje eksponuojama paroda ,,Laisvės žvalgas”.

Kiek vėliau, žygiuodami keliais, vingiuojančiais pro miškelius, laukus ir gyvenvietes, galiausiai pasiekė Medininkų pilį, o pasistiprinę Medininkų mokykloje, taip linksmai eidami, žygeiviai įkopė į Juozapinės kalną.

Nors orai nelepino, kelionės dalyviai grįžo truputį pavargę, bet sustiprėję fiziškai ir kupini gerų emocijų.

Teksto autorė – Dovilė Sabaliauskienė // Nuotr. Rolando Meidaus / Rimos Zmitrovičienės