„Mes – pasienio vaikai“

Praėjusį penktadienį Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos moksleiviai, pedagogai ir svečiai rinkosi į tradicinę rudens pabaigos vakaronę, šiais metais įvardintą „Mes – pasienio vaikai“. Renginyje varžėsi Ignalinos Česlovo Kudabos, Vidiškių ir Didžiasalio „Ryto“ gimnazijų Jaunųjų pasieniečių būrelių komandos, vakaro metu prisiminti ir pakartoti paribio krašto istorijos esminiai faktai, garsūs kraštiečiai, skambėjo lietuvių liaudies dainos ir senoji tverečėnų tarmė. Dar 2020 m. Lietuva minėjo Pasienio tarnybos šimtmetį. Jau tada buvo suplanuotas šis renginys, tačiau dėl pandemijos gimnazijos bendruomenei teko palaukti šventės. O lapkričio 18-ąją, visi norintys pamatyti tradicinį renginį, vos tilpo į gimnazijos aktų salę.

Šiemet visas vakaro vedėjų ir kompetentingos komisijos dėmesys buvo sutelktas į tris Jaunųjų pasieniečių būrelių komandas, kurios varžytuvėse pasitikrino gebėjimus susidoroti su netikėčiausiomis situacijomis. Tarpusavio darną ir supratimą visos komandos pasitikrino prisistatyme, vėliau sekė dar sudėtingesnės užduotys, kuomet kiekvienam teko kiek galima greičiau per sceną naščiais pernešti kibirus su vandeniu ir perduoti kitam komandos nariui, ekrane pateiktuose vaizdeliuose prisiminti Lietuvos istorinius laikotarpius, Rytų Lietuvos valstybinių sienų kitimo ypatumus, o bendrą išprusimą pasitikrinti pagal rodomus portretus, įvardijant garsius krašto žmones. Jauniesiems pasieniečiams skirtos užduotys sumaniai slėpėsi lietuvių liaudies dainose, pasakojimuose, „Ryto“ gimnazijos moksleivių sukurtuose scenos vaizdeliuose. Vakaro dalyviams ir svečiams, organizatorių sumanymu, primintos esminėmis Lietuvos valstybės sienos kitimo datos ir svarbiausi krašto istorijos faktai, kuriuose – lietuviškos spaudos draudimo periodas ir knygnešių gadynė, Pirmojo pasaulinio karo palikti ženklai bei dabartinės Valstybės sienos apsaugos tarnybos reikšmė ir jos atliekamų užduočių svarba šiandienos Europoje. Daugelį kartų Jaunųjų pasieniečių būrelių komandų nariai tikrinosi įvairius savo gebėjimus – po dainos „V tiomnom lese“, atliktos dviem kalbom, teko kurti 30- 50 žodžių istoriją ir pasvarstyti, kaip galėjo atsirasti tokia daina. O po vakaro viešnios, buvusios gimnazijos mokinės, dabar VSAT pareigūnės Jolantos Vaickuvienės ir Jaunųjų pasieniečių būrelių vadovo, su moksleiviais dirbančio nuo 2008 m., Andrejaus Matvėjevo pasakojimų apie atsakingą pasieniečių kasdienybę komandos sprendė dilemą, kokios būdo savybės būtinos pasieniečiui?

Visus svarbiausius vakaro varžytuvių akcentus ir rezultatus, kuomet nugalėjo draugystė, sudėliojo atsakinga žiuri komisija, kuriai vadovavo „Ryto“ gimnazijos direktorė Jelena Tumanovienė, o narės – direktoriaus pavaduotoja Jūratė Sereičikienė ir VSAT Vilniaus pasienio rinktinės pareigūnė Jolanta Vaickuvienė. Ignalinos, Vidiškių ir Didžiasalio komandos apdovanotos diplomais, dėkota Jaunųjų pasieniečių būrelių vadovui Andrejui Matvėjevui, Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos tradicinės rudens vakaronės organizatorei, renginio sielai, lietuvių kalbos mokytojai Nijolei Keraitienei, visiems garbingiems svečiams, mokytojams ir moksleiviams dalyvavusiems šių metų renginyje.

Ignalinos rajono mero Justo Rasiko padėka JPB vadovui Andrejui Matvėjevui už ilgametį ir kruopštų pedagoginį darbą, jaunimo fizinio pasirengimo, pilietiškumo ir patriotinių jausmų ugdymą.

Programoje dalyvavo mokytojų Nijolės Berdikšlienės, Aldonos Misiūnienės, Valentinos Sinkevič paruošti moksleiviai ir „Tramtatulio“ konkurso laureatas, abiturientas Algirdas Pauliukėnas. Vakaro paskutinius akordus atliko vokalinis ansamblis „Vėtrungė“, vadovaujamas mokytojos Valentinos Sinkevič.

Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos vakaronę „Mes – pasienio“ vaikai savo atvykimu pagerbė rajono meras Justas Rasikas, administracijos direktoriaus pavaduotoja Lina Gladkauskienė, Didžiasalio seniūno pavaduotoja, laikinai einanti seniūno pareigas, Nina Keturkienė, gimnazijos tarybos pirmininkė Irena Rakštelienė, gimnazijos tarybos narė Edita Brukštuvienė, buvę mokyklos direktoriai Tadas Jarmuška ir Elena Sekonienė. Taip pat į vakaronę kviesti mokyklos mokiniai, dirbę ar tebedirbantys pasienyje. Tokių priskaičiuota apie 20 – Pranas Petkevičius, Jolanta Vaickuvienė, Daiva Laurutėnaitė, Inga Saplytė, Dalia Vitėnienė, Audronė Vasiljeva, Dainius Papšys, Alvidas Čepulis, Dina Rubanik, Miglė Zaleckaitė, Audrius Bukelskis, Justinas Kaniava, Aurimas Turevičius, Markas Sinkevič, Eimantas Misiūnas, Natalija Rybnikova, Dmitrijus Amelinas, Jevgenijus Amelinas ir Vidmantas Panavas – puikus fotografas, kurio nuostabi krašto nuotraukų paroda puošia gimnazijos aktų salės sienas.

Jaunieji pasieniečiai ir visi vakaro svečiai dalyvavo fotosesijoje, vykusioje pirmame gimnazijos aukšte, o vėliau vaišinosi pasieniečių paruošta koše. Seniai lauktos vakaronės akimirkos greitai sutirpo laike, palikdamos prisiminimų šypsenas ir bendravimo džiaugsmą. Vilsimės, kad ne viena dar didžiasaliečių karta ir kiti rajono moksleiviai pasirinks garbingos profesijos kelią ir visomis išgalėmis garantuos mūsų Lietuvos valstybinių sienų saugumą ateityje.

Informacija ir nuotraukos Ignalinos rajono laikraščio „Mūsų Ignalina“