Valdovų rūmų ekspozicijas apžiūrėjo Šiaulių ir Uosto užkardų jaunieji pasieniečiai

VSAT Pakrančių apsaugos pasienio rinktinės Šiaulių ir Uosto užkardų Jaunojo pasieniečio būrelių nariai vyko į Vilnių apžiūrėti Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų (toliau – muziejus) ekspozicijas. Ši ekskursija buvo suplanuota anksčiau, tačiau siaučianti gripo epidemija sutrukdė mokiniams vykti į Vilnių.

Ketvirtadienį smagiai nusiteikę Šiaulių ir Uosto užkardų Jaunojo pasieniečio būrelio nariai išvyko į lauktą ekskursiją po Valdovų rūmus.

Apžvalginę ekskursiją muziejuje jaunieji pasieniečiai pradėjo po nuolatines Valdovų rūmų ekspozicijas. Pirmoje ekskursijos dalyje gidas papasakojo apie Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos ir jos teritorijos raidą valstybės bei Europos istorijos kontekste.

Vėliau JPB nariai pasivaikščiojo po įspūdingą archeologinį rezervatą, kurį gaubia atkurtas Valdovų rūmų pastatas, apžiūrėjo išlikusius autentiškus mūrus ir šioje teritorijoje aptiktus unikalius radinius.

Didelį susidomėjimą būrelio nariams sukėlė gido pasakojimas apie rastus ir restauruotus ginklus, šarvus, šalmus. Jis išsamiai  papasakojo apie karo metu dėvimus šarvus, jų paskirtį ir net leido patiems juos užsidėti, pasijusti tuo senovės kariu.

Apžiūrėję įspūdingą kardų, kalavijų, ilgųjų peilių ir špagų kolekciją jaunieji pasieniečiai lankėsi senovės mokymosi klasėje, kurioje  užsidėję 3D akinius, stebėjo virtualią istorinę 3D realybę.

Ekskursiją tęsėsi menėse ir privačiuose apartamentuose su atkurtais istoriniais vėlyvosios Gotikos, Renesanso ir ankstyvojo Baroko interjerais.

Pati kelionė iš pajūrio ir Šiaulių jauniesiems keliautojams neprailgo, o įspūdžius, kuriuos parsivežė iš Valdovų rūmų, anot jų, ilgai nepamirš ir dalinsis su kitais.