Kudirkos Naumiesčio JPB daugiau sužinojo apie prekybą žmonėmis

Spalio 18- ąją minima kovos su prekyba žmonėmis diena. Tądien Kudirkos Naumiesčio JPB nariams vadovė – Bendruomenės pareigūnė Kristina Minsevičiūtė papasakojo, kas yra prekyba žmonėmis.

Jau trys metai ši diena minima visose Europos Sąjungos šalyse. Didėjantys prekybos žmonėmis mastai verčia nepamiršti šios problemos, ieškoti sprendimo būdų ir informuoti visuomenę, kad ji neprarastų budrumo. Todėl JPB nariai sužinojo, kas gali tapti prekybos žmonėmis aukomis, kokios yra prekybos žmonėmis formos, kaip atpažinti šią nusikalstamą veiką, kodėl aukos nepabėga nuo nusikaltėlių.

Būrelio vadovė pabrėžė, kad jaunimui svarbu žinoti kad toks pavojus egzistuoja, kad bet kuris žmogus gali papulti į prekeivių pinkles. Todėl turi mokėti atpažinti pavojaus signalus. Tai gali būti paprasčiausios atsargumo priemonės. Pavyzdžiui, ne visais darbo skelbimais, kurie yra spausdinami laikraščiuose. galima pasitikėti. Prekeiviai žmonėmis siekia pirmiausia tapti draugu ir patikimu patarėju. Todėl jaunimui svarbu išsiugdyti savarankiškumą ir teisingus kriterijus, kuriais remdamasis galėtų pasverti, ar naujas veiklos pasiūlymas neslepia pavojaus. Šiais laikais keliauti po pasaulį – gana paprasta, bet jaunas žmogus turi žinoti, kad, vykstant dirbti į užsienį ar paprasčiausiai keliaujant, būtina imtis atsargumo priemonių – turėti dokumentų kopijas, užsirašyti pagalbos telefonus, informuoti artimuosius. Kartais tai gali net išgelbėti gyvybę.

Svarbu, kad jauni žmonės žinotų, jog, nutikus nelaimei, tiek Lietuvoje, tiek Europoje, tiek kituose pasaulio kraštuose pagalba yra prieinama. Šalies ambasados pasirengusios padėti tvarkyti dokumentus, patarti, kur ieškoti reikiamos pagalbos. Taip pat pareigūnė priminė, kad modernėjant šiuolaikiniam pasauliui daug grėsmių galime sutikti internete.

Po pokalbio apie tai, visi kartu pažiūrėjo prevencinį filmuką, kuris ypač aktualus jaunimui, kuris mėgsta susirašinėti per įvairias socialines platformas. O Kad pasitikrintų žinias, kurias įgijo paskaitos metu, būrelio dalyviai į mobiliuosius telefonus parsisiuntė edukacinę programėlę „NOU“ (Neužkibk, o užsidirbk), skirtą prekybos žmonėmis prevencijai, kurioje ne tik gali pasiskaityti apie prekybą žmonėmis, bet turint žinių šia tema, galima pasitikrinti, ar sugebi išvengti pavojų darbo paieškose. Atminimui kiekvienam nariui buvo įteiktas lankstinukas – atmintinė „Tai nėra tai, ką tau siūlo Kęstas“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekstas ir nuotraukos – K. Minsevičiūtės