Vilniaus pasienio rinktinėje – išbandymai JPB nariams

Spalio 21-ąją rudeniškai niūrus ketvirtadienio oras – nesugadino nuotaikos. VSAT Vilniaus pasienio rinktinės vadavietės teritorijoje šurmuliavo Vilniaus rajono gimnazijose veikiančių aštuonių jaunojo pasieniečio būrelio naujai priimtų narių krikštynos. Tinkamai atlikus iš anksto paruoštas organizatorių užduotis jaunieji pasieniečiai tapo pilnaverčiais būrelio nariais. Krikštynų metu vaikai įveikė daugybę kliūčių, dalyvavo estafetėse – buvo surengta smagi krikštynų šventė.

 

Ketvirtadienį į sienos ruožą su Baltarusija saugančios VSAT Vilniaus rinktinės vadavietę atvyko šimtas moksleivių ir aštuoni juos lydėję mokytojai. ,,Pasieniečių” krikštynos – žaismingas, linksmas renginys, kvietęs mokinius pajusti pasieniečių dvasią bei siekti užsibrėžtų tikslų. Renginio metu netrūko išmonės, šėlsmo, prasmingų užduočių ir skambaus juoko. „Senieji“ nariai įsitikino, kad į savo būrį priima pačius pilietiškiausius, aktyviausius, stipriausius būsimuosius pasieniečius.

Krikštynos, simbolizuojančios smalsaus jaunimo šventinimą į jaunuosius pasieniečius – parodė visų išradingumą, gebėjimą susitelkti ir drauge smagiai siekti bendrų tikslų. Gimnazistai džiaugėsi, kad, atlikdami visas užduotis, daug sužinojo ne tik apie valstybės sienos apsaugos tarnybą, bet ir apie vienas kitą. Po išradingų krikštynų šventės dalyviai neskubėjo skirstytis – dar laukė apsilankymas VSAT šaudykloje.

Po malonių išbandymų ir atkaklių kovų, I-oji vieta atiteko Vilniaus rajono Lavoriškių Stepono Batoro gimnazistams, aktyviausiems nariams įteiktos būrelių vadovės Jolitos Kuncaitienės padėkos. Kajai Marozaitei įteikta padėka už pavyzdingas lyderio iniciatyvas, išradingumą, gerą nuotaiką, indėlį formuojant Jaunojo pasieniečio būrelio komandą ir visokeriopą pagalbą organizuojant Jaunojo pasieniečio būrelio veiklas. Kiti nusipelniusieji apdovanoti už pavyzdingą elgesį, drąsą, ištvermę, išradingumą bei gerą nuotaiką dalyvaujant Jaunojo pasieniečio būrelio veikloje. Aktyviausi krikštynų dalyviai apdovanoti padėkomis ir VSAT suvenyrais už bendruomeniškumo skatinimą, pasieniečio profesijos populiarinimą, ištvermę, iniciatyvumą bei visokeriopą pagalbą Jaunojo pasieniečio krikštynose. Visiems įteikti marškinėliai su JPB atributika.

Viešnagės Vilniaus pasienio rinktinėje eigoje vyresniųjų klasių gimnazistams bendruomenės pareigūnai – Jolita Kuncaitienė ir Rolandas Meidus pristatė pasieniečio profesiją, papasakojo apie sienos su Baltarusija apsaugą, aprodė infrastruktūrą, supažindino su galimybėmis tapti profesionaliais sienos saugotojais, poapasakojo apie pareigūnų kasdienybę, Pasieniečių mokyklą, galimybę tarnauti bet kuriame VSAT padalinyje. Paaugliai domėjosi, kiek trunka mokslai Pasieniečių mokykloje, kokius pratimus reikia atlikti laikant fizinio pasirengimo įskaitą, kokio dydžio atlyginimus gauna Pasieniečių mokyklą baigę ir dirbti pradėję pasieniečiai.

Dar viena šios gimnazistų viešnagės pas pasieniečius dalis buvo tradicinė – tarnybinio keturkojo sugebėjimus – asmens paiešką ir bendrąjį paklusnumą demonstravo VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Sienos kontrolės skyriaus vyresnioji specialistė Eglė Ragauskaitė.

Renginio metu pagerbti ir pasveikinti tądien gimtadienius šventę – VSAT Vilniaus pasienio rinktinės vadas Darius Škarnulis bei mokytojas Romualdas Seniut (Romuald Seniut).

Svečiai džiaugėsi turiningai praleidę laiką ir pažymėjo dabar kur kas geriau suprantantys pasieniečio profesijos svarbą. Gimnazistai džiaugėsi – buvo taip įdomu, kad net nepastebėjo, kaip greitai prabėgo jiems skirtas laikas. Šventės organizatoriai – bendruomenės pareigūnai džiaugėsi išradinga ir kūrybinga karta.

Renginys vykdytas laikantis saugaus atstumo reikalavimų.

Mokinių pastangos nenuėjo veltui – gausus būrys gimnazistų buvo priimti į šaunų Jaunųjų pasieniečių kolektyvą!

Nuotraukos – D. Sabaliauskienės, Lavoriškių gimnazijos mokinės Ingridos Staliulionytės

Filmavo – Ingrida Staliulionytė, montavo Kaja Marozaitė

Tekstas – Dovilės Sabaliauskienės