Visagino „Atgimimo“ gimnazijos JPB nariai lankėsi VSAT padaliniuose

Lapkričio 4-ąją, savo mokslo atostogų dieną, Visagino „Atgimimo“ gimnazijos Jaunojo pasieniečio būrelio (JPB) nariai praleido naudingai ir turiningai. Per trylika valandų trukusią kelionę (būtent tiek, kiek trunka pasieniečių tarnybos pamaina), JPB nariai aplankė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) padalinius – Tverečiaus pasienio užkardą ir tarptautinį pasienio kontrolės punktą, Pasieniečių mokyklą, Pavoverės ir Adutiškio pasienio užkardas.

Ketvirtadienio rytą dvylika JPB narių su būrelio vadovu Andrejumi Kolga (Andrej Kolga) iš Visagino pajudėjo link pirmojo numatyto tikslo – Tverečiaus pasienio užkardos. Čia moksleivius pasitikusi užkardos specialistė Tamara Vilkoitienė organizavo jiems ekskursiją į tarptautinį pasienio kontrolės punktą.

Pasienio kontrolės punkte jaunieji pasieniečiai turėjo galimybę stebėti jame dirbančių VSAT pareigūnų ir muitininkų darbą. Moksleiviams buvo parodyti prietaisai, skirti dokumentų patikrai. Antroje dokumentų tikrinimo linijoje jiems buvo leista panagrinėti dokumentą vaizdo spektriniu komparatoriumi.

Susipažinę su pasienio kontrolės punkto pareigūnų darbo specifika, tuzinas JPB narių išvyko į pasieniečių kalve vadinamą Pasieniečių mokyklą, įsikūrusią Vilniaus rajone, Medininkuose. Čia grupę gimnazistų pasitiko mokyklos vyriausieji specialistai Justyna Gečevskė ir Marius Zemenskas.

Vizito metu vyriausieji specialistai JPB nariams papasakojo apie Pasieniečių mokyklą, pristatė stojimo į ją sąlygas ir atrankos eigą. Pareigūnai atsakė į moksleivius dominusius klausimus apie pasienio tarnybą. Vėliau vyriausiasis specialistas M. Zemenskas moksleiviams pravedė ekskursiją Pasieniečių mokykloje įkurtame muziejuje. Čia jiems buvo papasakota apie muziejaus vertingas istorines ekspozicijas.

Iš muziejaus grupė jaunuolių buvo palydėta į sporto salę, kurioje mokyklos Profesinių kompetencijų skyriaus vyriausiasis specialistas Saulius Šutinys jauniesiems pasieniečiams pravedė kovinės savigynos užsiėmimą. Gimnazistams buvo pademonstruoti kovinių veiksmų pagrindai.

Padėkoję Pasieniečių mokyklos specialistams už priėmimą ir įsiamžinę, visaginiečiai pajudėjo link Pavoverės. Užkardoje jų jau laukė vyriausioji specialistė Audronė Bikulčienė. Pasitikusi grupę jaunųjų pasieniečių, pareigūnė pristatė užkardos veiklą, parodė joje dirbančių pareigūnų tarnybos vietas, papasakojo apie užkardos ruože įrengtą vaizdo stebėjimo sistemą. Užkardos teritorijoje kinologas R. Činčikas gimnazistams pristatė kinologo darbą, papasakojo, kokiu būdu juo galima tapti ir pademonstravo, kaip dresuotas tarnybinis šuo paklūsta pareigūnui.

Atsidėkodami pareigūnams už priėmimą, jaunieji Visagino pasieniečiai surengė parodomąsias šaudymo varžybas šaudydami iš atsivežto pneumatinio pistoleto. Tris geriausiai sušaudžiusius JPB narius užkardos pareigūnai apdovanojo tušinukais su VSAT logotipu.

Atsisveikinęs su pareigūnais, nuotaikingai nusiteikęs būrys visaginiečių pajudėjo link galutinio išvykos taško – Adutiškio pasienio užkardos.

Užkardoje grupę pasitiko pamainos vyresnioji – jaunesnioji specialistė Vilma Misiūnienė. Gimnazistus pirmiausia ji supažindino su užkardos veikla, aprodė visą parą dirbančią budėtojų dalį, papasakojo, kokias funkcijas atlieka budėtojai ir pamainos pareigūnai. Parodė tarnyboje naudojamą ginkluotę ir specialiąsias priemones.

Kadangi jaunieji pasieniečiai Adutiškį pasiekė jau gerokai sutemus, jie turėjo puikią galimybę išbandyti pasieniečių tarnyboje naudojamų naktinio matymo prietaisų ir mobilaus termovizoriaus funkcionalumą. Po kelis gimnazistus lipo į užkardos stebėjimo bokštą ir iš jo naktinio matymo žiūronais kiekvienas galėjo pasižvalgyti į netoliese einančią valstybės sieną.

Prieš atsisveikindami JPB nariai išbandė savo akių taiklumą tamsoje, šaudydami iš pniaumatinio pistoleto jiems neįprastu būdu – į taikinius jie šaudė pasišviesdami žibintuvėliu. Nauja patirtis jaunuoliams sukėlė daug gerų emocijų.

Kiekviename padalinyje gimnazistai turėjo galimybę pamatyti iš arčiau pasieniečio darbą ir patys išbandyti save dalyvaudami pasieniečių kasdieninėje veikloje. Kiekvienas susitikimas su VSAT pareigūnais aplankytuose padaliniuose moksleiviams suteikė naujų žinių ir praplėtė jų akiratį. Kiekvienas galėjo pajausti ne tik su kokiais sunkumais susiduria pasieniečiai, bet ir kuo patraukli ši profesija. Daugeliui JPB narių ši išvyka ir pažintis su pasieniečio darbu tik dar labiau sustiprino norą rinktis šią prasmingą profesiją.

 

Nuotraukos – Visagino „Atgimimo“ gimnazijos JPB vadovo Andrejaus Kolgos (Andrej Kolga)

Teksto autorė – Rima Maldžiūtė