LRT televizijos eteryje – sėkminga Vilniaus rinktinės pasieniečių iniciatyva

Kartais gyvenime atsitinka daugybė dalykų, kurie nuo mūsų nepriklauso. Labai gaila, bet aplinkybių įkaitais dažnai tampa vaikai. Taip atsitiko ir su Karina. Prieš 5 metus, dar būdama visai vaikas, palaidojo tėtį, su kuriuo turėjo labai artimą ryšį. Vėliau likimas sudėliojo taip, kad mergaitės globa atiteko 70-metei močiutei Antonidai. Tuomet senolės širdį sukaustė baimė dėl atsakomybės, nepasitikėjimas dėl sveikatos būklės, stresas dėl sudėtingos finansinės padėties ir abejonės dėl kuklių gyvenimo sąlygų.

Karinos gyvenimo istorija suvirpino Valstybės sienos apsaugos tarnybos Vilniaus pasienio rinktinės bendruomenės pareigūnės Jolitos Kuncaitienės širdį. Pasienietės neapleido mintis, kaip galėtų prisidėti prie Karinos gerbūvio. Pirmiausia ji įtikino močiutę imtis globos, o vėliau iniciavo bendradarbiavimą su LRT. Penktoji iš penkiolikos projekto laida ,,Bendrom jėgom”  TV ekranuose pasirodys kitų metų rudenį, o kol kas siūlome žvilgtelėti į užkulisius.

Pasak rinktinės bendruomenės pareigūnės Jolitos Kuncaitienės, tarnaujančios vidaus reikalų sistemoje 20 metų, – ,,Ryšys su bendruomene labai svarbu. Svarbu patiems būti nuoširdiems, per gerus darbus ir pavyzdžius užsitarnauti gerą visos tarnybos reputaciją. Bendruomenių, ypač vaikų pasitikėjimas mumis, reiškia, kad dirbame ne veltui. Tai suteikia darbui prasmę. Karina dalyvavo sukarintoje Jaunojo pasieniečio vasaros stovykloje. Mergaitė svajoja ateityje būti pasieniete. Mes, bendruomenės pareigūnai, paprastai stengiamės palaikyti ryšius su socialiai pažeidžiamais vaikais, nes juos nesunku nuvilioti netinkamu keliu. Steigiame Jaunojo pasieniečio būrelius, kviečiame tapti pasieniečiais.

,,Vienas lauke – ne karys”, tad norėdama nustebinti Kariną, bendruomenės pareigūnė subūrė talkininkus iš VSAT Vilniaus pasienio rinktinės,  aktyviausius esamus ir buvusius Jaunojo pasieniečio būrelio narius ir gruodžio 2-5 dienomis  planas buvo įgyvendintas bei sėkmingai atnaujinta mergaitės kambario erdvė.

Laidos ,,Bendrom jėgom” vizija – kurti gražesnį kasdienį gyvenimą daugeliui žmonių. Tikima,  kad gražesnis gyvenimas prasideda nuo patogių, jaukių namų, todėl kartu su LRT pradėtas bendras projektas, kurio metu penkiolikai šeimų, pasakojančių žmonių istoriją, nemokamai atnaujinta pasirinkta namų erdvė. Iššūkis priimtas ir per 48 valandas įveikta užduotis – šį mažą kambarį paversti ramybės oaze, kad Karina galėtų ne tik ruošti pamokas, bet ir pailsėti bei pasikviesti draugų.

Pasieniečiams į pagalbą atskubėję – laidos ,,Bendrom jėgom” vedėja Liepa Mondeikaitė, ,,darbščiosios rankos”, visų galų meistras, kuriam nėra žodžio ,,neįmanoma” Dangis Cholinas ir dizaineris, Mantas Kartanas, kurio dėka visos svajonės virsta realybe – kuria gražesnį kasdieninį gyvenimą daugeliui žmonių. Jų ir pasieniečių bendro darbo dėka paauglės kambarys paverstas pavydėtina vaikų erdve. Kūrybingi  ir pozityviai nusiteikę žmonės, atsiraitovę rankoves plušėjo 4 dienas ir suteikė mergaitės kambariui daugiau patogumo, jaukumo ir estetikos.

Kol Karina nieko nenutuokdama smagiai laiką leido kelias naktis apsistojusi pas pasienietę Rimą namuose, mergaitė apsidžiaugė galimybe iš arčiau pamatyti, kaip atrodo įprastas šeimos gyvenimas – džiaugėsi žiemos pramogomis, gamino įvairius patiekalus, bendravo su bendraamžiais…

VSAT pagalbininkai entuziastingai dirbo iki devinto prakaito, ėmėsi tvarkyti, kad kambaryje netrūktų paaugliškos energijos ir jaukumo, suruošė ir perdažė sienas jaukia balta spalva, atnešė naujus baldus, lentynėles, siuvo ir pakabino užuolaidas, pasirūpino įvairiomis dekoracijomis, pakabino žaismingumo suteikiantį hamaką, kūrybiškai ir funkcionaliai pritaikė dalį sienos prie stalo ir nudažė kaip  lentą, kad Karina galėtų piešti ir užsirašinėti svarbiausius dalykus, tad sukdamiesi kaip bitės per 4 dienas įveikė visus iššūkius ir sukūrė pastelinėmis spalvomis dekoruotą kambarį – ir darbui ir poilsiui.

Leiskitės į turą po atnaujintą kambarį.  Erdvė kardinaliai pasikeitė, dizaineris puikiai suderino spalvas ir parinko visas detales, o lentynose atsirado pasieniečių suvenyrų. Nenuostabu, juk pati mergaitė užaugusi svajoja tapti pasieniete.

Kadangi mergaitė bijodavo likti viena namuose ir dėl liūdnos kambario istorijos (ten mirė senelis ir tėtis), Jolita pasikvietė palaiminti kunigą Algirdą Toliatą.

Vos Karinai įėjus į kambarį, visi dalyviai sušuko: ,,staigmena” ir ji netekusi žado susigraudino. Tai buvo didelės laimės ašaros. Vieni pavadintų Kariną nuskriaustu vaiku, kiti atvirkščiai – apdovanotu, nes savo gyvenime sutiko tiek daug gerų žmonių.  Mergaitės dar laukė staigmena, laidos vedėja Liepa Mondeikaitė įteikė Jaunojo pasieniečio būrelio marškinėlius ir džemperį.

Dabar Karina turi savo vietą, kurioje gera atsipalaiduoti, skaityti, bendrauti, svajoti ir planuoti ateitį.

Plačiau, naujojo LRT sezono laidos ,,Bendrom jėgom“ įraše.  Žiūrovai turės galimybę išvysti mergaitės kambario transformaciją, pagyvintą pasieniečių intarpais, interviu bei emocijomis, kurios netelpa apsakyti žodžiais laidoje ,,Bendrom jėgom”. Kviečiame žiūrėti.

Laidoje dalyvavo VSAT talkininkai: Jolita Kuncaitienė, Rolandas Meidus, VSAT Vilniaus pasienio rinktinės bendruomenės pareigūnai, Rima Zmitrovičienė, VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Vilniaus oro uosto pasienio užkardos jaunesnioji specialistė, Dovilė Sabaliauskienė, VSAT Vilniaus pasienio rinktinės viešųjų ryšių specialistė, Ernestas Sakavičius, Pasieniečių mokyklos kursantas, JPB nariai – Kaja Marozaitė, Laura Tichova, Kęstutis Kuncaitis, VSAT Aviacijos valdybos eskadrilės orlaivio vadas, Lietuvos Jaunųjų ugniagesių sąjungos savanoris Dovydas Rekštys ir jauniausia pasienietė Luknė Kuncaitytė.

VSAT Vilniaus pasienio rinktinės atstovai dėkingi LRT už puikią iniciatyvą ir bendradarbiavimą.

 

Teksto autorė – Dovilė Sabaliauskienė // Nuotraukos – projekto dalyvių – D. Sabaliauskienės ir  J. Kuncaitienės