Vilniaus oro uosto pasienio užkardą aplankė JPB nariai

Gruodžio 13 d. Vilniaus pasienio rinktinės Mickūnų gimnazijos Jaunojo pasieniečio būrelio (JPB) nariai,  lankėsi Vilniaus oro uosto pasienio užkardoje.

Pirmiausia vaikams buvo parodytos tarnybinės patalpos. Kad į jas patektų teko praeiti Aviacijos saugumo patikrą. Čia buvo paaiškinta kur, kaip ir kodėl asmenys yra tikrinami, ką draudžiama neštis ir kodėl tai nėra saugu.

Vyresnysis specialistas Rimantas Liepa vaikus supažindino su užkardos veikla ir funkcijomis bei papasakojo apie pasieniečių darbo specifiką, detaliau pasakojo apie užkardoje naudojamas technines priemones, reikalingas pareigūnų tarnyboje.

Mokiniai supažindinti ir su tarnybinėmis patalpomis: prieglobsčio prašytojų, sulaikytų asmenų bei užkardos dalimi, kuriose įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, kur pasieniečiai stebi įtartinus asmenis bei kontroliuoja keleivių judėjimą.

Jaunuoliai aiškinosi ką reiškia  Šengeno ir ne Šengeno šalys, sužinojo apie laisvą asmenų judėjimą, sužinojo, kad iš skirtingų šalių asmenys gali būti skirtingai tikrinami. Netrukus visi galėjo susipažinti su Vilniaus oro uostu bei su lydinčiu asmeniu pasivaikščioti po įvairias patalpas.

Kiek vėliau paaugliams buvo sudarytos sąlygos tarnybiniu transportu nuvykti iki pat lėktuvų, jiems paaiškinta kaip vykdoma palyda ir kokias funkcijas pasieniečiai turi atlikti atskridus keleiviniams bei privatiems lėktuvams, taip pat besiruošiantiems išskristi.

Aktyviausiam JBP nariui apdovanojimą su Nacionalinės pasienio pareigūnų profesines sąjungos simbolika įteikė pirmininkas R. Liepa.

Jaunuoliams ekskursija paliko didelį įspūdį. Kai kurie vaikai teigė niekada nebuvę oro uoste ir niekur neskridę, kiti tikino dabar tik supratę kodėl vienus asmenis tikrina, kitų ne. Po ekskursijos nusprendėme įspūdžiais pasidalinti restorane McDonalds.

Teksto ir nuotraukų autorė – Rima Zmitrovičienė – Vilniaus oro uosto PU j. spec. / JPB koordinatorė