Visagino „Atgimimo“ gimnazistai Puškų pasienio užkardoje

Kovo 30 d. Vilniaus pasienio rinktinės Puškų pasienio užkardoje lankėsi būrys Visagino „Atgimimo“ gimnazijos Jaunojo pasieniečio būrelio (JPB) narių. Būrelio vadovo Andrejaus Kolgos (Andrej Kolga) iniciatyva prie jaunųjų pasieniečių komandos prisijungė ir du gimnazijoje besimokantys vaikai iš karo niokojamos Ukrainos.

Septyniolikos gimnazistų grupė su užkardos pareigūnais apsilankė prie valstybės sienos su Baltarusija. Čia jie turėjo galimybę iš arčiau pamatyti rytiniame pasienio su kaimynine šalimi ruože statomą fizinį barjerą ir šalia jo ištiestą pjaunančią vielą, vadinamą koncertina. JPB nariai sužinojo, kad įrengti fizinį barjerą buvo nuspręsta Baltarusijos režimui pradėjus hibridinę ataką prieš Lietuvą ir į Lietuvą ėmus plūsti neteisėtiems migrantams.

Puškų pasienio užkardos vyriausioji specialistė Renata Romančenkienė papasakojo apie užsieniečių antplūdį iš kaimyninės šalies bei vykdomas priemones siekiant jį suvaldyti.

Ten pat prie valstybės sienos užkardos kinologė jaunesnioji specialistė Asta Drabunienė su tarnybiniu šunimi Ilda pademonstravo valstybės sienos apžiūros ypatumus.  Kartu su vyresniuoju pasieniečiu Justinu Kazimirėnu kinologė inscenizavo įtariamo pažeidėjo persekiojimą bei sulaikymą naudojant tarnybinį šunį. Gimnazistams pasieniečiai papasakojo apie tarnyboje atliekamas savo funkcijas.

Grįžusius į užkardą moksleivius jaunesnioji specialistė Aurelija Cvetkovienė supažindino su dokumentų tikrinimo ypatumais, papasakojo, kaip atpažinti suklastotus dokumentus ar banknotus.

Vėliau jaunesnysis specialistas Andrejus Šapka gimnazistams pademonstravo pasieniečių tarnyboje naudojamą ginkluotę ir specialiąsias priemones, papasakojo apie ginklų komplektaciją.

Prieš išvykdami į Visaginą JPB nariai lipo į užkardoje įrengtą apžvalgos bokštą, nuo kurio su pasieniečių tarnyboje naudojamais žiūronais pasižvalgė į užkardą supančias apylinkes bei visai šalia tyvuliuojantį Prūto ežerą.

Nuotraukos Visagino „Atgimimo“ gimnazijos JPB vadovo Andrejaus Kolgos (Andrej Kolga) // Teksto autorė – Rima Maldžiūtė