Visagino jaunieji pasieniečiai susipažino su Puškų užkardos veikla

Rugsėjo 21 d. būrys naujų ir senbuvių Visagino „Atgimimo“ gimnazijos Jaunojo pasieniečio būrelio narių kartu su jo vadovu Andrejumi Kolga aplankė Vilniaus pasienio rinktinės Puškų užkardos ruože esančius objektus.

Jaunojo pasieniečio būrelio narių susitikimas su pasieniečiais prasidėjo Zarasų rajone, Liudvinave – trijų valstybių: Lietuvos-Latvijos-Baltarusijos sankirtos taške, kuris vizualiai labai pasikeitė po fizinio barjero įrengimo. Čia moksleivius pasitiko ten patruliavę Puškų užkardos jaunesnieji specialistai Feliksas Puškas ir Eimantas Valėnas.

Pasieniečiai jaunuoliams papasakojo šioje unikalioje vietoje ant kalvos atsiradusių 13-os stogastuplių ir koplytstulpių istoriją. Moksleiviai sužinojo, kad pirmasis koplytstulpis pastatytas 2005 m., kai gegužės 1-ąją buvo minimos pirmosios Lietuvos narystės Europos Sąjungoje metinės. Jo pastatymo iniciatorius buvo tuometinis Ignalinos rinktinės vadas Vladas Beržanskas. Nuo tų metų, tradiciškai kasmet įvairių institucijų buvo pastatyta dar 13 statinių.

Moksleiviams buvo paaiškinta, kad šie statiniai turi memorialinę prasmę, nes jie ženklina tarnyboje žuvusių pasieniečių likimus. Taip pat jie turi religinio simbolio ir tikėjimo ženklo prasmes.

Po istorinio pasakojimo užkardos jaunesnysis specialistas Eimantas Valėnas pademonstravo bepiločio orlaivio (drono) veikimą ir papasakojo apie jo funkciją ir panaudojimą tarnyboje.

Iš Liudvinavo jaunieji pasieniečiai vyko į Šaškių bokštą, prie kurio juos pasitiko Puškų užkardos vyriausioji specialistė Renata Romančenkienė. Pareigūnė moksleiviams papasakojo apie šio bokšto paskirtį ir pasiūlė pasigrožėti rudeninėmis gamtos spalvomis iš 36 metrų aukščio bei pajausti pasieniečio darbo aukštyje ypatumus.

Teksto autorė – Rima Maldžiūtė // Nuotraukos – Būrelio vadovo A. Kolgos