Puškų užkardoje lankėsi Visagino „Atgimimo“ gimnazijos JPB nariai

Sausio 27 d., penktadienį, Vilniaus pasienio rinktinės Puškų užkardoje apsilankė grupė Visagino „Atgimimo“ gimnazijoje veikiančio Jaunojo pasieniečio būrelio narių.

Su būrelio vadovu Andrejumi Kolga (Andrej Kolga) į užkardą atvykusiems gimnazistams buvo organizuota ekskursija – žygis prie valstybės sienos. Jaunuosius pasieniečius lydėjo užkardos kinologas Eimantas Maknys su tarnybiniu šunimi Fire Marshall Dogs.

Jaunieji pasieniečiai pamatė, kaip realiai vykdoma valstybės sienos apžiūra žiemiškomis oro sąlygomis. Ten pat prie sienos kinologas gimnazistams pademonstravo, kaip savo funkcijas atlieka jo pagalbininkas – tarnybinis šuo. Fire Marshall Dogs parodė savo sugebėjimus, kaip jis, sekdamas žmogaus pėdsakais, aptinka daiktus.

Grįžusius į užkardą moksleivius pasitiko jaunesnysis specialistas Paulius Dambrauskas, kuris užkardoje vykdo dokumentų tyrimo ir tikrinimo specialisto funkcijas. Pareigūnas savo įgūdžiais pasidalino su jaunaisiais pasieniečiais, papasakojo, kokiais būdais tikrinami pasieniu keliaujančių asmenų dokumentai ir į ką atkreipiamas dėmesys norint išsiaiškinti, ar dokumentas nėra klastotė. Vaikams buvo papasakota ir parodyta, kokie yra apsaugos būdai jų asmens dokumentuose.

Supažindinus su dokumentų tikrinimo ypatumais, gimnazistams buvo parodyta užkardos budėtojo darbo vieta, kurioje įrengta operatorinė. Vaikams buvo papasakota, kokias funkcijas atlieka prie vaizdo monitorių sėdintys operatoriai, kokius vaizdus fiksuoja pasienio ruože sumontuotos vaizdo stebėjimo kameros.

Vėliau pareigūnai moksleiviams pademonstravo specialiąsias priemones: antrankius, dujų balionėlius, gumines lazdas, priverstinio transporto priemonės stabdymo priemonę „Ežį“, elektros impulsinį prietaisą „Taser“ ir papasakojo apie jų panaudojimo paskirtį tarnyboje.

Prieš išvykdami iš užkardos visi pakilo į užkardos bokštą pasigrožėti žiemišku kraštovaizdžiu per pasieniečių žiūronus.

Informacija Puškų pasienio užkardos / Nuotraukos – Būrelio vadovo ir Puškų PU / Teksto autorė Rima Maldžiūtė