Visagino „Atgimimo“ gimnazijos JPB nariai ragavo „pasienietiškos duonos“

Gegužės 11 d., tęsiant projektą „Tapk pasieniečiu vienai dienai“, Vilniaus pasienio rinktinės Puškų užkardoje apsilankė Visagino „Atgimimo“ gimnazijos Jaunojo pasieniečio būrelio (JPB) nariai. Su būrelio vadovu Andrejumi Kolga į užkardą jie atvyko paragauti „pasienietiškos duonos“.

Trečius metus iš eilės Visagino „Atgimimo“ gimnazijos JPB vadovas A. Kolga, iš anksto suderinęs vizito datą su Puškų užkardos vadovybe, su trylika aktyviausių būrelio narių vienai parai apsistojo užkardoje. Jų tikslas buvo susipažinti su pasieniečio profesija iš arčiau, pamatyti pasienio pareigūno kasdieninę tarnybą.

Atvykusius į užkardą jaunuosius pasieniečius priėmė užkardos vadovybė. Gimnazistams buvo pravestas instruktažas, kurį prieš tarnybos vykdymą pradėdami pamainą išklauso pareigūnai, pristatytos užkardos budėtojo, pamainos vyresniojo funkcijos, budėjimo taisyklės.

Visą dieną vykstant suplanuotiems užsiėmimams, pagalbą teikė ir mokymus pravedė užkardoje tarnybą vykdę pareigūnai.

Užkardos kinologas papasakojo gimnazistams apie kinologinę veiklą, tarnybinių šunų dresavimo ypatumus, pademonstravo parodomąją programą, kaip šuo vykdo pamestų/paslėptų daiktų paiešką.

Jauniesiems pasieniečiams buvo pademonstruotas mokomasis mūšis su diversantų grupe, pravesti savigynos užsiėmimai.

Po mokymų užkardoje grupė moksleivių vyko prie netoliese esančio Prūto ežero. Čia jie, plukdomi laivavedžio, sužinojo apie tarnybos vykdymą pasienio vandenyse, atliko patruliavimą pasieniečių tarnyboje naudojamu kateriu.

Grįžusiems į užkardą gimnazistams pareigūnai pademonstravo tarnyboje naudojamus ginklus ir specialiąsias priemones, supažindino su ginklo ir specialiųjų priemonių (elektrošokų, antrankių, dujų, guminių lazdų) naudojimo taisyklėmis. Jaunieji pasieniečiai patys ardė ir surinko ginklus.

Jau sutemus moksleiviai, instruktuojami atsakingo pareigūno, į viršų pakėlė bepilotę skraidyklę su įmontuota termovizorine kamera ir išžvalgė užkardos teritoriją.

Paskutinis jaunųjų pasieniečių tarnybos etapas buvo naktinis budėjimas. Susiskirstę į pamainas, gimnazistai, kas valandą pasikeisdami, budėjo su pamainos vyresniaisiais. Tuo metu jie susipažino su naktinio patruliavimo ypatumais, išbandė pasieniečių naudojamas priemones: žiūronus, naktinio matymo prietaisus, radijo ryšio, vaizdo stebėjimo priemones.

Nepaisant prasto oro ir bemiegės nakties, visi sėkmingai išlaikė pasienietiškos tarnybos išbandymą. Nors ir kiek pavargę, bet patenkinti patirtais įspūdžiais ir įveiktais iššūkiais ryte atsisveikino su pasieniečiais ir grįžo namo.

 

Informacija ir nuotraukos Visagino „Atgimimo“ gimnazijos JPB vadovo Andrejaus Kolgos (Andrej Kolga)