Taikliausi šauliai – Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos jaunieji pasieniečiai

Gruodžio 13 d. Vilniaus pasienio rinktinės Jaunojo pasieniečio būrelių (JPB) nariams organizuotos jau tradicija tapusios šaudymo varžybos. Šių varžybų tikslas – populiarinti pasieniečio profesiją, skatinti jaunimo sportinę veiklą ir fizinį aktyvumą bei išaiškinti taikliausiai šaudančią JPB komandą.

Tokios varžybos organizuotos jau šeštus metus iš eilės, tačiau pirmos, kuomet buvo šaudoma iš lazerinio ginklo. Varžytuvės šiais metais buvo ne visai tradicinės – organizatoriai jas papildė dar dviem papildomomis rungtimis: rungtimi komandų kapitonams ir rungtimi komandoms sporto salėje.

Varžybos, keletą metų vykusios Ignalinos regiono mokymo įstaigose, pirmą kartą organizuotos VSAT Pasieniečių mokykloje. Iš viso jose savo akies taiklumą šaudant iš lazerinių ginklų išbandyti susirinko 19 JPB komandų (57 nariai). Kiekvieną komandą sudarė trys nariai – du vaikinai ir viena mergina.

Gausų būrį šaulių pasveikino varžybų organizatorė – Vilniaus pasienio rinktinės vyresnioji specialistė (bendruomenės pareigūnė) Jolanta Vaickuvienė ir Pasieniečių mokyklos viršininkas Deividas Kaminskas. Jauniesiems šauliams jie linkėjo sėkmės ir taiklios akies. Mokyklos vyriausioji specialistė Justyna Gečevskė supažindino dalyvius su varžybų taisyklėmis.

Varžytuvės prasidėjo taktine užduotimi varžybų kapitonams. Pradedant šią rungtį kapitonai pirmiausia turėjo atlikti šaunamojo ginklo ir naktinio matymo prietaiso patikrinimą bei sureguliavimą, paruošti ginklą naudoti: į rankeną įstatyti dėtuvę, užtaisyti ginklą ir įdėti į dėklą.

Užduotis sunkėjo įėjus į patalpą, skirtą užduočiai, kuomet naudojantis naktinio matymo prietaisu, reikėjo tamsoje surasti taikinius. Toliau sekė šūvių atlikimas. Į kiekvieną surastą taikinį turėjo būti paleidžiami mažiausiai 2 šūviai.

Po užduoties varžybų kapitonams prie taikinių stojo komandų dalyviai. Šaudymo varžytuvės persikėlė į lazerinį tirą. Po starto paskelbimo šaulys turėjo nuo stalo paimti ginklą ir atlikti 5 šūvius į taikinius, esančius 15 m nuo šaudančiojo. Po paskutinio šūvio laikas buvo stabdomas. Šio pratimo tikslas – per trumpiausią laiką atlikti penkis taiklius šūvius.

Trečioji rungtis komandoms vyko sporto salėje. Šioje rungtyje dalyvavo visi komandų nariai. Varžybų organizatorių parinktomis užduotimis buvo patikrintas jaunųjų pasieniečių vikrumas.

Po tris valandas trukusių varžybų, komisijai susumavus rezultatus, išaiškėjo jų nugalėtojai.

Pirmąją vietą, išvedus bendrą komandos narių balų koeficientą, iškovojo Ignalinos rajono Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos I komanda, vadovaujama Vilniaus pasienio rinktinės Tverečiaus pasienio užkardos specialisto Andrejaus Matvėjevo.

Nedideliu skirtumu nuo nugalėtojų atsiliko ir antrąją vietą užėmė Švenčionėlių Karaliaus Mindaugo gimnazijos I komandos moksleiviai, kurių būrelį kuruoja šios gimnazijos mokytojas Mindaugas Švereika.

Garbinga trečioji vieta atiteko taip pat M. Švereikos vadovaujamo būrelio II komandai.

Komandos nugalėtojos apdovanotos taurėmis ir medaliais.

Teksto autorė – Rima Maldžiūtė // Nuotraukos – Pasieniečių mokyklos